Gradi se dalekovod Pljevlja – Čevo, vrijedan preko 29 miliona eura

To je treći ugovor koji je CGES zaključio u oblasti izgradnje infrastrukturnih objekata koji predstavljaju dio projekta povezivanja energetskih sistema Crne Gore i Italije
165 pregleda 1 komentar(a)
CGES, Energoinvest, Foto: CGES
CGES, Energoinvest, Foto: CGES
Ažurirano: 30.11.2014. 17:58h

Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) potpisali su sa sarajevskom kompanijom Energoinvest ugovor o izgradnji dijela dalekovoda Lastva – Pljevlja, saopšteno je iz CGES-a.

Energoinvest će raditi na dionici Čevo – Pljevlja dugačkoj 116 kilometara, a ukupna vrijednost projekta je preko 29 miliona eura.

Dalekovod Lastva-Pljevlja, kako su objasnili iz CGES-a, treba da poveže sjever sa južnim dijelom Crne Gore, i "doprinese povećanju sigurnosti snadbijevanja električnom energijom crnogorskog primorja, ali i da stvori uslove za prenos električne energije podmorskim kablom".

Iz CGES-a su kazali da je Energoinvest dobio posao u jakoj međunarodnoj konkurenciji, pa će on predvoditi regionalni konzorcijum koji će izgraditi dalekovod.

U saopštenju CGES-a se navodi da projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dok je konsultantska firma koja pruža podršku u realizaciji projekta njemačka firma INTEC – GOPA.

To je treći ugovor koji je CGES zaključio u oblasti izgradnje infrastrukturnih objekata koji predstavljaju dio projekta povezivanja energetskih sistema Crne Gore i Italije.

Bonus video: