Za autoput 206, za ostalo 87 miliona

Konsultantske usluge za autoput i nadzor koštaće 5 miliona. Za gradnju i rekonstrukciju svih puteva predviđeno je 36 miliona
70 pregleda 8 komentar(a)
SAJ, Foto: Savo Prelević
SAJ, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.11.2014. 18:29h

To je navedeno u obrazloženju predloga budžeta za narednu godinu.

Od 284 miliona eura, koliko je obezbijeđeno u kapitalnom buždetu za narednu godinu, Direkcija za saobraćaj potrošiće 242,5 miliona računajući 206 za autoput , a ostatak od 41 miliona je namjenjenje za projekte Direkcije javnih radova.

Direkcija namjerava da 7,5 miliona eura da potroši za program izgradnje i rekonstrukcije administrativnog prostora za rad državnih organa.

U okviru tog programa predviđeno je i 975 hiljada eura za ratu za kupovinu bivšeg hotela na Zlatici za smještaj Specijalne antiterorisitčke jedinice (SAJ) i Posebne jedinice policije (PJP). Ovaj kamp kupljen je od UTIP Crna Gore, koje je prije toga privatizovano. Međutim, u jednoj od narednih tačaka predviđeno je izdvajanje 115 hiljada eura za projektovanje i izgradnju novog smještaja SAJ i PJP, koje planiraju da izmjeste u Danilovgrad.

“Objekat sa zemljištem na kome je trenutno smještena baza SAJ i PJP na Zlatici iz više razloga ne ispunjava potrebne standarde za tu namjenu. U veoma je lošem stanju, nema strelište, magacin za municiju i naoružanje, a pošto se nalazi u gradskoj gusto naseljenoj zoni nije moguće ni obezbijediti magacin za čuvanje municije i eksplozivnih naprava”, navodi se u obrazloženju predloga budžeta.

Dodaje se da u kasarni u Danilovgradu postoje adekvatni uslovi za trening i obuku i neophodna infrastruktura.

Direkcija javnih radova nastaviće izgradnju zgrade CANU-u, poslovnu zgradu Uprave za nekretnine, zgrade državnog tužilaštva u Kotoru i Cetinju.

Za program izgradnje, rekonstrukcije i adaptacija objekata kulture Direkcija će potrošiti 3,6 miliona i to za Muzički centar i Biblioteku za slijepe u Podgorici, Centar kulture u Pljevljima...

Za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata potrošiće 1,65 miliona, od čega je najviše za sportsku halu u Beranama 1,2 miliona. Za lokalnu infrastrukturu predviđen je 6,1 milion (rekonstruisaće se tržinica u Bijelom Polju, asfaltiraće se “durmitorski prsten”...)

Za očuvanje životne sredine opredijeljeno je 2,7 miliona eura i od tog novca će se, između ostalog, raditi kanalizaciona mreža u Rožajama i Pljevljima, saniraće se postojeće odlagalište čvrstog otpada na lokaciji Vasove vode u Beranama...

Bonus video: