Unija poslodavaca: Vratitite strategiju da je pišu stručnjaci

Iz Unije poslodavaca kažu da su kritike dobronamjerne da bi poboljšali važan dokument
65 pregleda 1 komentar(a)
Unija poslodavaca Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Unija poslodavaca Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.11.2014. 18:00h

Unija poslodavaca je poslala Ministarstvu poljoprivrede predlog da se Nacrt strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja za period 2014-2020. godine povuče i da se u narednom periodu uradi kvalitetniji dokument.

U dopisu Ministarstvu naveli su da ponuđeni tekst ne ispunjava najvažnije uslove da bude strateški okvir za dalji razvoj poljoprivrede i seoskih područja niti da bude platforma za usklađivanje crnogorske agrarne politike sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije.

“Zato predlažemo da se ponuđeni tekst Strategije povuče, te da se u narednom periodu, uz učešće šireg kruga kompetentnih stručnjaka, institucija i organizacije, te istaknutih poljoprivrednih proizvođača sačini dokument koji će biti dobra osnova za dalji razvoj ove strateške grane privrede Crne Gore. U tom smislu Unija poslodavaca iskazuje svoju spremnost za aktivno učešće u izradi Strategije”, navedeno je u dopisu kojeg je potpisao potpredsjednik UPCG za poljoprivredu Željko Vidaković.

Iz UPCG su najavili da će sugestije poslati i institucijama EU

On je naveo da im namjere nisu bile kritizerske, već su kritike iznijeli dobronamjerno i isključivo sa ciljem poboljšanja teksta ovako važnog strateškog dokumenta za privredni i ukupni razvoj Crne Gore.

Prošle sedmice u utorak UPCG i Ministarstvo su organizovali različite javne rasprave o ovom dokumentu u skoro isto vrijeme. Iz UPCG su tada saopštili da su oni ranije najavili skup i pozvali predstavnike Ministarstva, koji su im odgovorili da ne mogu doći zbog ranije preuzetih obaveza a zatim su najavili svoj za isti dan. Time je kako smatraju u UPCG izostala mogućnost da autori i donosioci Strategije čuju sugestije stručnjaka, predstavnike kompanija i brojnih udruženja iz oblasti poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača. Na njihovoj raspravi učestvovali su i predstavnici CANU i Biotehničkog instituta.

U objedinjenom tekstu sugestija i primjedbi navedeno je da se ne zna ko su autori strategije imenom i prezimenom i koje su njihove stručne reference.

Nacrt strategije za poljoprivredu bio na raspravi do 20. novembra

Zamjerili su i da nivo obrade podataka i stručnih pitanja nezadovoljavajući i da je korišćena terminologija kakvu poljoprivredna struka ne poznaje.

“U nacrtu Strategije nijesu prepoznati ključni problemi crnogorske poljoprivrede: stalni rast trgovinskog deficita; ogromni resursi neobrađenog poljoprivrednog zemljišta; sve izraženije migracije na relaciji selo-grad (život u velikom broju sela je skoro nestao, a sa druge strane u gradovima je broj nezaposlenih mladih ljudi sve veći); jaz u razvijenosti između sjevera i ostataka Crne Gore koji se neprekidno povećava,...”, smatraju u UPCG.

Različite vizije razvoja

U izradi nije napravljena veza imeđu ovog i drugih strateških dokumenata kao što su: Pravci razvoja Crne Gore 2013-2016, Strategija regionalnog razvoja, Nacionalna strategija održivog razvoja i Strategija proizvodnje hrane i ruralnog razvoja iz 2006.

Nije poštovana uobičajena procedura da se u izradu strateškog dokumenta uključi šira stručna javnost, predstavnici Univerziteta, privrednika, NVO sektora...”, navedeno je u primjedbama UPCG.

Nema ni prioriteta, nedovoljno novca predviđeno iz budžeta

Naveli su i da nije realno prikazana stvarna slika i najvažniji problemi crnogorske poljoprivrede, zbog čega ni prioriteti nijesu adekvatno postavljeni.

“Strategijom nijesu u dovoljnom obimu razrađene mjere agrarne politike niti u oblasti direktne podrške poljoprivrednicima niti mjere ruralnog razvoja. Predviđeni plan budžeta treba da bude razrađen po mjerama, jer je u ključnim komponentama podrške (direktna plaćanja, mjere ruralnog razvoja, vršenje javnih poslova u poljoprivredi) daleko ispod realnih crnogorskih potreba”, zamjerili su iz UPCG.

Agrarno-garantni fond, kao, kako smatraju u UPCG, neophodna institucionalna podrška investicijama u poljoprivredi u ovom nacrtu nije našla svoje mjesto.

“Ne mogu se sagledati rezultati sektorskih studija koje su rađene za ovu potrebu. Nova reformisana Zajednička poljoprivredna politika EU nije valjano predstavljena”, smatraju u UPCG.

Bonus video: