Hrvatska elektroprivreda ulazi na tržišta država iz regiona

HEP je već postao snabdjevač u Sloveniji. Od 2015. nova liberalizacija tržišta regiona
58 pregleda 2 komentar(a)
Perica Jukić, Foto: Biznis plus
Perica Jukić, Foto: Biznis plus
Ažurirano: 24.11.2014. 19:01h

Nedavno imenovani predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP Grupa) Perica Jukić najavio je da će kompanija, nakon dolaska na slovenačko tržište, nastaviti širenje i na tržišta ostalih susjednih zemalja, ne precizirajući pri tom koje. Potrošači u zemljama regiona, pa i u Crnoj Gori od naredne godine će moći da biraju snabdjevača.

Jukić je u intervjuu za regionalni poslovni portal Biznis plus, u čijem kreiranju učestvuju i "Vijesti", kazao da je tržište električne energije u regionu zanimljivo za HEP iz više aspekata.

"Tu smo kao grupa u dvojakoj ulozi - da kroz regulisanu djelatnost omogućimo jednaki pristup i nepristrasno tržišno takmičenje, a u tržišnom segmentu da cijenom i kvalitetom budemo bolji od konkurencije", kazao je Jukić.

On je naveo da je za HEP veliki izazov i sprovođenje propisa iz područja energetsko-klimatske politike Evropske unije, s obzirom da sve razvojne strategije, svi projekti moraju biti usaglašeni s ciljevima EU, posebno s onima za smanjenje emisije štetnih gasova.

Jukić je kazao da je region jugoistočne Evrope bogat vodnim resursima, odnosno vrijednim izvorom obnovljive energije koji su samo djelimično iskorišćeni za proizvodnju električne energije, dok je energija sunca još nedovoljno iskorišćeni potencijal.

"Područje je strateški dobro pozicionirano za energetsko povezivanje u pravcu sjevera, a takođe istoka i zapada, što omogućuje diversifikaciju energenata i njihovih distributivnih pravaca. Ostvarenjem planova i očekivanja u odnosu na istraživačke projekte u Jadranu može se samo još učvrstiti važnost područja kao činioca energetske stabilnosti i dugoročne sigurnosti snabdijevanja energijom i energentima. Jugoistočna Evropa već danas, u načelu, slijedi ciljeve energetske politike, pri čemu dinamiku i opseg svaka država prilagođava svojim mogućnostima - energetskih resursa i stanju ekonomskog razvoja”, naveo je Jukić.

On je naveo da se razvojni prioriteti Hrvatske elektroprivrede, ulaskom Hrvatske u EU nijesu bitno promijenili.

"Hrvatska je dugogodišnji tehnički dio elektroenergetskog sistema današnje EU. Dio smo energetskog tržišta EU, dijelimo probleme, ali i nastojimo iskoristiti nove mogućnosti koje nam se otvaraju na tom velikom tržištu”, naveo je Jukić.

Velike promjene u regionu

U decembru u Opatiji će se okupiti svi ključni akteri elektroenergetike u regiji. Na pitanje šta očekuje od tog susreta, Jukić navodi da je to šansa za razvijanje novih projekata.

"Budući da će naše područje u skoroj budućnosti biti područje razvoja i ostvarenja više energetskih projekata, znači od izgradnje energetske mrežne infrastrukture do izgradnje novih energetskih izvora skoro svih raspolo živih modernih tehnologija, Hrvatska može i namjerava imati aktivnu i va žnu ulogu u evropskom energetskom tržištu“, dodao je on.

Najavio je da će HEP nastaviti s ulaganjima u području distribucije električne energije, toplifikacije i snabdijevanja prirodnim gasom, a s dugogodišnjim poslovnim partnerima nastojaće da ostvare zajedničke razvojne projekte.

"Hrvatski elektroenergetski sistem, čijih 120 godina obilježavamo iduće godine, puno je puta do sada pokazao žilavost , kada u otežanim uslovima pokleknu puno veći sistemi susjednih zemalja“, dodao je on.

Bonus video: