Za Rudnike boksita stigle dvije ponude, stečajnik upravnik ih odbio

Stečajni upravnik Cicmil saopštio je da očekuje u narednim danima da će potencijalni ponuđači dostaviti konkretne ponude sa kojim će biti upoznat bord povjerilaca Rudnika boksita, bez čije saglasnosti je nemoguće prodati imovinu iz stečajne mase neposrednom pogodbom
60 pregleda 1 komentar(a)
Zdravko Cicmil, Foto: Ivan Petrušić
Zdravko Cicmil, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 24.11.2014. 11:37h

Na trećem tenderu za prodaju imovine nikšićkih Rudnika boksita u stečaju u Privrednom sudu su jutros u 11 časova otvorene dvije neispravne ponude mađarske kompanije Vagon Impex i Neksan DOO iz Nikšića, koje je stečajni upravnik Zdravko Cicmil odmah proglasio nevažećim budući da nijesu ispunjavale uslove date u oglasu za javno nadmetanje.

I mađarski investitor koji je godinama kupovao rudu boksita iz nikšićke kompanije, i Neksan u vlasništvu biznismena Miodraga Davidovića umjesto konkretne cijene za kupovinu imovine ponudili su stečajnoj upravi kupovinu po osnovu neposredne pogodbe.

Stečajni upravnik Cicmil saopštio je da očekuje u narednim danima da će potencijalni ponuđači dostaviti konkretne ponude sa kojim će biti upoznat bord povjerilaca Rudnika boksita, bez čije saglasnosti je nemoguće prodati imovinu iz stečajne mase neposrednom pogodbom.

Bord povjerilaca ima tok od 15 dana da se izjasni o zahtjevu ponuđača za kupovinu imovine putem neposredne pogodbe.

Prethodna dva tendera su propala, a na trećem se prodavala imovina procijenjena po početnoj cijeni od 9,5 miliona eura. Potencijalni ponuđači nijesu uplatili ni depozit u iznosu od 10 odsto što je bio uslov za nadmetanje na tenderu.

Tokom proteklog mjeseca u stečajnoj upravi Rudnika boksita dvije turske firme „Cagn Parlaktuna“ iz Ankare i „Halil Demire“ interesovale su se za imovinu ove kompaije, ali one na kraju nijesu poslale ponude.

Stečaj u nikšićkim Boksitima uveden je 19. novembra 2013. odlukom Privrednog suda, a na zahtjev CKB zbog dospjelog, a nenaplaćenog potraživanja u ukupnom iznosu od oko 1,59 miliona eura. Kompanija je ostala dužna povjeriocima oko 130 miliona eura.

Bonus video: