Kavarić: Hrvatska odobrila trasu, ostaju tehnički detalj

Kavarić je kazao da postoji još tehničkih pitanja koja treba riješiti, ali da će Vlada Crne Gore nastaviti „da ohrabruje dalju saradnju između Terne i Hrvatske“
2 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Savo Prelević
Vladimir Kavarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2014. 17:51h

Crna Gora će podsticati saradnju italijanske kompanije Terna i hrvatske Vlade u pronalaženju rješenja za energetski podmorski kabl, poručio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić nakon sastanaka koje je ove sedmice imao u Rimu.

„Terna je u stalnoj komunikaciji sa hrvatskom stranom u vezi sa postavljanjem podmorskog kabla u njihove vode Kao partner na ovom projektu, imamo veoma čestu komunikaciju sa hrvatskim ministarstvom ekonomije kada je riječ o rješavanju ovog pitanja i naišli smo na razumijevanje sa hrvatske strane i jedna od ruta koju je predložila Terna je odobrena“, kazao je Kavarić italijanskoj novinskoj agenciji Nova.

Kavarić je kazao da postoji još tehničkih pitanja koja treba riješiti, ali da će Vlada Crne Gore nastaviti „da ohrabruje dalju saradnju između Terne i Hrvatske“.

„Naglašavam da smo od Zagreba dobili jako priznanje strateškoj važnosti ovog projekta na regionalnom nivou“, istakao je Kavarić.

On je kazao da Crna Gora sa Hrvatskom ima spor i oko granice na moru, ali da ne očekuje da će to biti prepreka namjeri da se crnogorsko podmorje istraži u potrazi za naftom i gasom.

„Pitanje granice sa Hrvatskom je potpuno irelevantno kada govorimo o našem tenderu za istraživanje nafte i gasa, a koji se odnosi na oblast u južnom dijelu naše zemlje. Mislim da će pitanje koje se odnosi na granicu sa Hrvatskom biti riješeno bez blokiranja istraživanja i eksploatacije ugljovodonika na obje strane. U stalnoj smo komunikaciji sa našim susjedima na nivou Vlade – ministarstava vanjskih poslova i ekonomije“, kazao je Kavarić.

On je kazao da Crna Gora ima ambicije da razvije još nekoliko važnih projekata u oblasti energetike, poput drugog bloka Termoelektrane Pljevlja i očekuje da će se oko toga dogovoriti sa italijanskom kompanijom A2A, partnerom državi u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

„Strateško partnerstvo sa Italijom, pokrenuto u sektoru energetike sa A2A u EPCG i Ternom u CGES-u, ide veoma dobro. Mnogi izazovi su pred nama, ali mogu reći da imamo istu viziju. Očekujem da zajedno nastavimo sa realizacijom svih važnih projekata“, rekao je Kavarić, dodajući da se nada da će sa A2A država naći model za saradnju i nakon ugovora za EPCG koji ističe za oko mjesec dana.

Kavarić je rekao da odlučnost države da krene u skupi projekat gradnje autoputa neće ugroziti planirane investicije u energetskom sektoru, jer se one, kako je naveo, oslanjaju na investitore, te da će Vlada uskoro pokrenuti novi paket podsticaja namijenjen domaćim i stranim investitorima koji će moći da zaposle domaću radnu snagu.

Bonus video: