Bar dobija savremenu Zelenu pijacu

Na prezentaciji je bio i predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, koji je kazao “Vijestima” da je prijatno iznenađen onim što nudi “Bar market”, dodaju i da bi se ovakvim objektima ponosile i mnogo veće sredine u svijetu
71 pregleda 10 komentar(a)
Pijaca, Bar, Foto: Anto Baković
Pijaca, Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 15.11.2014. 16:49h

Najmodernija zelena pijaca u regionu - “Barmarket”, biće otvorena do kraja do kraja godine, a cijene zakupa štandova biće kao i na sadašnjoj Zelenoj pijaci u centru grada, objavila je danas Tatjana Flegontova, izvršna direktorica preduzeća "Bar market" DOO koje je po svim svjetskim standardima podiglo i opremilo ovaj objekat površine 5.000 kvadratnih metara na Staroj raskrsnici u Baru.

Na današnjoj prezentaciji ovog kompleksa, organizovanoj za privrednike, poljoprivredne proizvođače i prodavce, bio je i minister poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović koji nije krio zadovoljstvo onim što je vidio. Ministar je pohvalio privatnu inicijativu, ocijenivši da ovaj objekat ispunjava sve standarde koji se traže od Crne Gore u postepenom pridruživanju EU.

Napominjući da je ovo dobar obrazac da, “gdje god postoji želja privatnih investitora” budu realizovani objekti poput ovog po najsavremenijim standardima, ministar je dodao da nekada država može da pomogne “i tako da se malo skloni” .

"Od danas je i moj posao jednim dijelom lakši, jer mogu da ukažem ljudima na ovaj pijačni objekat, da dođu i vide kako to treba da izgleda, ovakvi objekti trebali bi da budu i u drugim gradovima Crne Gore. Vrlo je bitno što ovaj objekat otvara nova radna mjesta, direktno zapošljava dvadesetak, indirektno i do 200 ljudi.

Drago mi je da je objekat već dobio upotrebnu dozvolu, dakle, država je odradila svoj posao kako treba, baš kao I privbatni investiotor. Ovdje će se povezati proizvođaći Bara i Ulcinja sa prodavcima i kupcima. Ne želimo samo da ovdje budu isključivo preprodavci, već da se omogući i ribarima, proizvođačima mliječnih proizvoda i jaja, da direktno prodaju svoje proizvode i da oni tako budu jeftiniji", istakao je ministar Ivanović.

Flegontova, državljanka Ruske federacije, svoju investiciju je obrazložila saznanjima od prije tri godine da Opština Bar ima veliki problem zbog sanitarnih uslova postojeće pijace koji n eodgovaraju XXI vijeku. Kako je Bar turistička zona gdje dolazi dosta turista,” on prije svega mora da ima bezbijednost kad se radi o hrani”, a “Bar market” je rađen prema HACCP-najvišem međunarodnom standardu bezbjednosti hrane, čija je primjena jedan od osnovnih preduslova za izvoz naših proizvoda i osvajanje tržišta EU

"Za potrošače, to znači da se obezbjeđuje snabdijevanje zdravstveno sigurnim prehrambenim proizvodima i redukuje pojava bolesti izazvanih hranom. U projektu smo sarađivali sa Opštinom Bar koja nam je dala zaista teške tehničke uslove, na sve smo odgovorili. Ovaj objekat su izgradile domaće ruke, dakle, Crna Gora može da pravi odlične objekte. Naš projekat takođe omogučuje drćavi da nbovac koji jetrebalo da usmjeri u gradnju nove pijac eu baru sada uinvestira u neku drugu svrhu", navela je Flegontova.

Na prezentaciji je bio i predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, koji je kazao “Vijestima” da je prijatno iznenađen onim što nudi “Bar market”, dodaju i da bi se ovakvim objektima ponosile i mnogo veće sredine u svijetu.

Bonus video: