Prva banka skinula Baru 2,5 miliona eura

50 pregleda 0 komentar(a)
Prva banka, Foto: Boris Pejović
Prva banka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.11.2014. 07:37h

Prva banka Crne Gore, koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović, prinudno je od Opštine Bar naplatila 2,5 miliona eura, po osnovu tri izdate mjenice. One su izdate kao garant da će biti isplaćene kamate za povučene kredite za kupovinu stanova u zgradi, koju je trebalo da izgradi Zavod za izgradnju Bara (ZIB).

Opština Bar izjavila je prigovor na prinudnu naplatu 2,5 miliona, koji je usvojilo vijeće Privrednog suda, zbog čega je Prva banka po automatizmu povela tri nove parnice protiv ove Opštine kako bi dokazala opravdanost prethodno naplaćenog svog potraživanja po osnovu validne izvršne isprave.

Pripremno ročište za prvi od tri spora, vrijedan nešto manje od million eura, sutkinja Snežana Pavličić odgodila je juče za 17. decembar nakon što su se pravni zastupnici Prve banke i Opštine Bar saglasili da se razmotri predlog o spajanju tri predmeta u jedan parnični postupak. ZIB, privatna firma bivšeg gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića. od prošle godine je u stečaju, a zgrada čija je izgradnja trebalo da bude okončana 2007. godine još nije završena.

ZIB i Opština Bar garantovali su svojevremeno, nakon probijanja roka izgradnje zgrade, da će kamate po osnovu povučenih kredita nesuđenih kupaca stanova biti plaćene.

Ta zgrada, međutim, nikad nije završena. ZIB je u bankrotu, a sav teret datih garancija pao je na Opštinu Bar kojom je donedavno kao gradonačelnik rukovodio upravo Pavićević.

ZIB i Opština Bar garantovali su svojevremeno, nakon probijanja roka izgradnje zgrade, da će kamate po osnovu povučenih kredita nesuđenih kupaca stanova biti plaćene

U ovu zgradu trebalo je da usele radnici više ministarstava i drugih državnih organa, ali se to nažalost nije desilo. Njima su se najviše radovali radnici prosvjete i zdravstva u Baru.

Veliki problem za barsku Opštinu otkrivaju se tek sada kroz nove sudske sporove u sudu, a svega mjesec nakon što je bivši dugogodišnji gradonačelnik detroniziran sa te funkcije.

Već danas u Privrednom sudu je zakazano novo pripremno ročište prema drugoj od tri zavedene tužbe Prve banke protiv Opštine Bar.

Pavićevićev ZIB, inače, sve do 2006. godine bila je glavna građevinska firma - investitor koja je gradila u ovom gradu. Sa početkom investicionog buma na tržištu nekretnina ZIB je većinom radio poslove kao podizvođač radova glavnim investitorima.

Prošle godine u ovu građevinsku kompaniju uveden je stečaj na zahtjev Atlas banke zbog nevraćenog kredita.

Bonus video: