Dolar ojačao drugu sedmicu zaredom

Cijena eura kliznula je prošle sedmice 0,6 odsto, na 1,245 dolara, a u jednom trenutku zaronila je na svega 1,2357 dolara, novi najniži nivo u 26 mjeseci
0 komentar(a)
Dolar i Euro, Foto: Shutterstock
Dolar i Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2014. 13:59h

Na svjetskim valutnim tržištima kurs dolara prema euru porastao je i prošle sedmice, druge zaredom, jer je evropska valuta pod pritiskom zbog slabosti privrede eurozone i mogućeg daljeg slabljenja monetarne politike Evropske centralne banke (ECB).

Cijena eura kliznula je prošle sedmice 0,6 odsto, na 1,245 dolara, a u jednom trenutku zaronila je na svega 1,2357 dolara, novi najniži nivo u 26 mjeseci, prenosi SEEbiz.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegov kurs skočio dva odsto, na 114,6 jena (JPY). Tokom sedmice dostigao je i 115,49 JPY, novi najviši nivo u posljednjih sedam godina.

I euro je ojačao u odnosu na japansku valutu, i to 1,4 odsto, na 142,6 JPY.

Pritisak na euro posljedica je poruke ECB-a da priprema dodatne mjere za suzbijanje rizika od deflacije u eurozoni bude li potrebno.

Kao što se očekivalo, u četvrtak su na redovnoj sjednici čelnici ECB-a zadržali ključne kamate na rekordno niskih 0,05 odsto, ali predsjednik banke Mario Draghi poručio je da su moguće i nekonvencionalne mjere monetarne politike.

"Ukaže li se potreba za dodatnim mjerama suzbijanja rizika predugog razdoblja niske inflacije, upravni savjet jednoglasno je spreman da preduzme i dodatne nekonvencionalne instrumente u okviru svog mandata", kazao je Draghi.

A dalje slabljenje monetarne politike vrlo je izgledno, s obzirom na slabost ekonomije eurozone. Prošle sedmice Evropska komisija (EK) smanjila je procjene rasta ekonomije eurozone u ovoj godini na 0,8 odsto, u narednoj na 1,1, a u 2016. godini na 1,7 odsto, znatno sporije nego što je procjenjivala prije šest mjeseci.

To znači da Komisija očekuje odgađanje oporavka, najviše zbog slabosti francuske i italijanske privrede.

Uspon dolara zaustavljen je tek u petak, nakon izvještaja o zaposlenosti, prema kojem je u oktobru u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) broj novih radnih mjesta povećan 214 hiljada, manje od očekivane 231 hiljade. Međutim, stopa nezaposlenosti kliznula je sa 5,9 na 5,8 odsto, najniži nivo od jula 2008. godine.

"To je dobar izvještaj, a prije tri mjeseca bi ti podaci podržali uspon dolara. Međutim, sada je nakon ovakvog izvještaja dolar oslabio, jer su ulagači umorni od njegovog rasta. Za dalji uspon kursa američke valute potrebni su savršeni ekonomski pokazatelji", kazao je valutni strateg u firmi BMO Capital Markets, Greg Anderson.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 1,1 odsto, dostigavši najviši nivo od juna 2010. godine.

Od jula ove godine dolarov indeks porastao je gotovo 12 odsto.

Bonus video: