Privredna komora: Više pažnje obratiti na potrebe privrede

“Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je optimalno poslovanje ugroženo usvajanjem pojedinih zakonskih rješenja, koja znatno odstupaju od uzansi globalne tržišne ekonomije”, rekli su iz PKCG
54 pregleda 0 komentar(a)
Privredna komora Crne Gore, Foto: Privredna komora Crne Gore
Privredna komora Crne Gore, Foto: Privredna komora Crne Gore
Ažurirano: 09.11.2014. 11:07h

Obrađivači propisa, prilikom sagledavanja efekata njihove primjene, treba da obrate više pažnje i iskažu dobru volju prema potrebama privrede u cilju stvaranja povoljne klime za investicije, ocijenjeno je na sjednici Upravnog odbora Privredne komore (PKCG).

Upravni odbor je, na sjednici na kojoj se raspravljalo o regulatornom okviru i njegovom uticaju na poslovni ambijent, ocijenio značajnim poštovanje principa predvidljivosti uslova poslovanja, blagovremeno informisanje privrede o propisima čija se izmjena planira i učešća njenih predstavnika u detaljnom analiziranju efekata na privređivanje, koje bi prethodilo usvajanju tih akata.

Privrednici, kako je saopšteno iz PKCG, duži vremenski period, kroz rad odbora udruženja i Upravnog odbora PKCG, ukazuju na manjkavosti rješenja u oblasti privrednog i radnog zakonodavstva i traže njegovu reformu kao i suzbijanje negativnih efekata sive ekonomije sistemskim mjerama.

“Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je optimalno poslovanje ugroženo usvajanjem pojedinih zakonskih rješenja, koja znatno odstupaju od uzansi globalne tržišne ekonomije”, rekli su iz PKCG.

Komparativna prednost pojedinih ekonomija leži u kvalitetu i harmonizaciji nacionalnih propisa koji uređuju poslovanje preduzeća, i tako se stvara konkurentska prednost preduzeća na globalnom nivou.

“Često se dešava da se izglasaju zakoni koji se u poslovnoj praksi teško mogu primijeniti ili jednostavno stvaraju znatne i nepotrebne troškove za preduzeća”, kazali su iz PKCG.

Privrednici su ukazali i na neophodnost izrade novog zakona o radu koji će na cjelovit i moderan način odgovoriti potrebama biznisa i ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore, posebno imajući u vidu činjenicu da su postojeći loše ocijenili najviši predstavnici Vlade, cjelokupne privrede, investitori, EU, Svjetska banka (SB) i sami zaposleni.

“Tim prije što su države regiona pokrenule ili sprovele reforme radnog zakonodavstva u pravcu veće fleksibilnosti tržišta rada čime unaprjeđuju konkurentnost investicionih destinacija”, dodali su iz PKCG.

Potrebno je, kako se dodaje, izmijeniti i Zakon o privrednim društvima i ograničiti mogućnost da isto fizičko lice osniva više preduzeća i postrožiti odgovornost osnivača za nagomilane dugove iz lošeg poslovanja, na štetu povjerilaca. Druge zemlje su definisale rigorozne odredbe za odgovorne koji prouzrokuju štetu kompanijama, pa je omogućeno da povjerilac tuži direktora firme dužnika da bi od njega naplatio potraživanje, što je nazvano sistemom odgovornosti vlastitim džepom osnivača.

Privrednici su ocijenili da se komunalne usluge obavljaju na nekonkurentan i neefikasan način, uz kalkulisanje nerealnih troškova, pa postoji prostor da se u tom smjeru utiče na poboljšanje poslovnog ambijenta.

“Infrastruktura, kao posebno značajna osnova poslovnog ambijenta i dalje je nedovoljno razvijena, i predstavlja jedan od ograničavajućih faktora za konkurentnost privrede. U tom pravcu je neophodno stvoriti uslove za brže i jednostavnije investiranje u nove kapacitete posebno u oblasti energetike i saobraćaja”, naveli su iz PKCG.

Ugovori iz oblasti javnih nabavki, kako smatraju, predstavljaju značajan faktor konkurentnosti privrede i osnovu stabilnog poslovanja preduzeća, ponuđača koji na taj način ravnopravno učestvuju na tržištu sa stranom konkurencijom i obezbjeđuju stabilnost upošljenosti poslovnih kapaciteta.

Upravni odbor smatra da nedostaje značajan broj podzakonskih akata za sprovođenje zakona u brojnim sferama poslovanja, što stvara značajne probleme u poslovanju privrede, pa i samih inspekcijskih, carinskih i poreskih organa.

Privrednici su ocijenili da je rad inspekcijskih organa, koji nadziru primjenu propisa, potrebno uskladiti sa razvojem poslovnog ambijenta, lišiti selektivnosti i uskladiti sa interesima crnogorske privrede.

Bonus video: