Italijani ostaju u EPCG, ako im usliše želje

Uslovi A2A su sigurna profitabilnost investiranog kapitala, autonomija upravljanja i garancije za regulatorni okvir
52 pregleda 9 komentar(a)
A2A, EPCG, Foto: Savo Prelević
A2A, EPCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.11.2014. 08:56h

Predsjednik italijanske kompanije A2A Đovani Valoti izjavio je da će sporazum sa crnogorskom Vladom biti obnovljen samo ako budu uslišeni zahtjevi koje je italijanska strana postavila.

A2A je suvlasnik Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) sa 41,7 odsto i upravlja tom kompanijom, u kojoj država ima 57 odsto akcija, od kraja 2009. godine. Ugovor o saradnji sa Vladom ističe krajem decembra.

"Razmatramo mogućnost eventualne obnove sporazuma na još pet godina, ali smo postavili tri uslova: da se osigura profitabilnost investiranog kapitala, da se obezbijedi autonomija po pitanju upravljanja kompanijom te da postoje garancije po pitanju regulatornog okvira. Vratićemo se u Crnu Goru prije kraja godine sa namjerom da obnovimo sporazum, ali ukoliko ne dobijemo zadovoljavajući odgovor, postoji mogućnost da prepustimo svoj udio Vladi", rekao je Valoti novinarima u Italiji nakon prezentacije finansijskih rezultata A2A.

Većinski akcionari te italijanske energetsko-komunalne kompanije su Breša i Milan.

Vladi prioritet gradnja TE i žele da EPCG “napaja” KAP, A2A to neće

Vijest o stavu u vezi sa poslom u Crnoj Gori prenijelo je više medija, među kojima "Korijere dela Sera" u lokalnom izdanju za Brešu, u kojem je komentar da "s obzirom na razočaravajuće rezultate, nije rečeno da će ugovor biti obnovljen."

Regulatorni okvir, koji diktira i cijene električne energije, išao je naruku EPCG jer je cijena struje za domaćinstva dostigla deset centi po kilovat-satu, a tri godine je korigovana naviše.

Prema ugovoru, postoji mogućnost da Vlada otkupi akcije A2A, ali bi to prezaduženu državnu kasu dovelo u težu situaciju.

Prema prezentovanom izvještaju, kompanija A2A je tokom devet mjeseci ove godine smanjila ukupna dugovanja za 11 odsto (408 miliona eura) na 3,4 milijarde eura.

Slavlje na berzi nakon prodaje akcija EPCG kompaniji A2A

Akcionari A2A nijesu zadovoljni što su paket akcija EPCG platili oko 430 miliona eura, a sada, iako se o tome razmišljalo, ne mogu da ga prodaju za toliko. To ulaganje im njihov menadžment nije vratio, rukovodeći crnogorskom kompanijom.

U pregovorima Vlade Crne Gore i A2A sporno je što Italijani ne žele da EPCG učestvuje u projektu gradnje drugog bloka termoelektrane (TE) u Pljevljima, jer procjenjuju da sada nije vrijeme za ulaganje od 277 do 356 miliona eura, koliko je ponuđeno za gradnju TE. Iz Vlade su saopštili da je to državi važna energetska investicija.

Partneri nisu saglasni ni o daljem snabdijevanju strujom Kombinata aluminijuma i novog vlasnika, Uniproma Veselina Pejovića.

A2A nije za to da KAP-u prodaje jeftinije struju jer su se opekli sa prethodnim vlasnicima, ruskim CEAC-om, kada je KAP ostao dužan preko 45 miliona eura i što u stečaju ne mogu naplatiti.

Iz Vlade je saopšteno početkom oktobra, nakon razgovora sa Valotijem i izvršnim direktorom A2A Lukom Kameranom, da teže tome da redefinišu odnose sa partnerom za EPCG, ali da su za to ključne investicije.

Skupštinski Odbor za antikorupciju traži da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ispita da li je bilo korupcije u sumnjivim konsultantskim uslugama od oko 15 miliona eura, koje su EPCG pružali A2A i povezane kompanije.

Ugovoreno nisu ispunili, čeka se analiza učinka do kraja mjeseca

Iz Vlade su priznali da A2A nije ispunio petogodišnji ugovor o saradnji.

Tokom ovog mjeseca treba da dostave analizu šta su ostvarili od ugovorenih obaveza.

Vicepremijer Vujica Lazović je saopštio da će od toga zavisiti dalja saradnja sa italijanskom kompanijom.

Italijani se ne mogu pohvaliti investicijama u energetsku mrežu, jer nisu poboljšali snabdijevanje potrošača. Nije ispunjen ni uslov o profitu, stepen naplate dugovanja, smanjenje gubitaka u mreži, koji ko štaju potrošače.

Bonus video: