Novi pristup za bolje korišćenje bespovratne podrške EU

Konferencija je bila posvećena razmatranju priprema za uspostavljanje tijela koje će osigurati efikasnije korištenje sredstava Zapadnobalkanskog investicionog okvira
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2014. 14:49h

Novi metodološki pristup Zapadnobalkanskog investicionkog okvira omogućiće državama regiona da se bolje pripreme za korišćenje bespovratne podrške EU od milijardu eura i kredita od deset milijardi, saopštio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Andrija Pejović.

On je, na petoj konferenciji nacionalnih koordinatora za Instrumente predpristupne pomoći (IPA) predstavio trenutno stanje u pogledu pripreme okvira za definisanje prioritetnih investicionih projekata u Crnoj Gori, uz poseban naglasak na planove za naredni period.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) saopšteno je da bi ti planovi trebalo da unaprijede način na koji će Crna Gora određivati prioritetne razvojne projekte.

Posebno je, kako se navodi, naglašena veza sa boljim infrastrukturnim povezivanjem regiona, što je jedan od ciljeva procesa započetog u Berlinu u avgustu ove godine.

Pejović je, u svojstvu nacionalnog koordinatora za IPA-u, predvodio delegaciju Crne Gore na konferenciji koja je u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira, održana u Beogradu. U crnogorskoj delegaciji bili su predstavnici MVPEI, ministarstava ekonomije, održivog razvoja i turizma i rada i socijalnog staranja.

Regionalni skup je organizovala Evropska komisija, a učestvovali su nacionalni koordinatori za IPA-u i predstavnici resornih ministarstava iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Konferencija je bila posvećena razmatranju priprema za uspostavljanje tijela koje će osigurati efikasnije korištenje sredstava Zapadnobalkanskog investicionog okvira.

Na sastanku je ocijenjeno da je Zapadnobalkanski investicioni okvir snažan mehanizam za pružanje podrške za infrastrukturne projekte zemalja korisnica.

Učesnici sastanka su naglasili potrebu da se kroz taj mehanizam, u narednom finansijskom periodu do 2020. godine, kroz intenziviranje regionalne saradnje, realizuju projekti koji će obuhvatiti zajedničke potrebe svih zemalja regiona.

„U tom pravcu je prenijeta posvećenost nacionalnih institucija u pogledu uspostavljanja potrebnih struktura i realizacije aktivnosti koje će biti veoma značajne za iznalaženje izvora za finansiranje važnih projekata“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: