Mujević: Crnogorske kompanije mogu pristupati tržištu javnih nabavki u cijelom svijetu

Crna Gora je u srijedu jednoglasnom odlukom članica Komiteta za vladine javne nabavke Svjetske trgovinske organizacije (STO) u Ženevi pozvana u punopravno članstvo, nakon uspješno završenog pregovaračkog procesa
114 pregleda 3 komentar(a)
Mersad Mujević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mersad Mujević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.11.2014. 16:11h

Pristupanje Crne Gore Sporazumu o Vladinim javnim nabavkama pri Svjetskoj trgovinskoj organizciji predstavlja značajan korak u prihvatanju međunarodnih standarda i otvaranju tržišta koje unaprijeđuje poslovnu klimu za strane direktne investicije, saopštio je direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević.

Mujević, koji je i glavni pregovarač za pristupanje Crne Gore Sporazumu, rekao je agenciji Mina-business da članstvo podrazumijeva mogućnost da crnogorske kompanije pristupaju tržištu javnih nabavki svijeta.

“U vrijeme usporenog privrednog rasta u cijelom svijetu, takva mogućnost je više nego dobrodošla, više nego što to pruža potencijalna dobit od izvoza. Članstvo u Sporazumu znači da Vlada može imati benefite od jače konkurencije na vlastitom tržištu nabavki i shodno tome niže cijene i veći izbor robe i usluga”, objasnio je Mujević.

Prema njegovikm riječima, Sporazum predstavlja temelj svjetske trgovine i razvoja.

“Pristupanje Sporazumu je bilo uslovljeno postojanjem usklađenog domaćeg zakonodavstva u pogledu javnih nabavki”, kazao je Mujević.

Cilj Sporazuma je, kako je naveo, što veća otvorenost prema međunarodnom tržištu i konkurenciji, kao i garancija za potrebnu transparentnost i posvećenost dobrom upravljanju javnim finansijama.

Crna Gora je u srijedu jednoglasnom odlukom članica Komiteta za vladine javne nabavke Svjetske trgovinske organizacije (STO) u Ženevi pozvana u punopravno članstvo, nakon uspješno završenog pregovaračkog procesa.

Crna Gora je inače 44. članica Sporazuma o javnim nabavkama Svjetske trgovinske organizacije. Aklamacijom je danas pozvan u članstvo i Novi Zeland. U procesu pridruživanja nalaze se jos Kina, Jordan, Gruzija i Albanija.

Mujević je podsjetio da je Predsjedavajući Odbora o Vladinim nabavkama, Krzysztof Trepczynski iz Poljske, čestitao Crnoj Gori, navodeći pokazanu hrabrost, istrajnost i fleksibilnost tokom samog procesa.

Trepczynski je najavio da će uslijediti i druga pristupanja Sporazumu, koji, kako je ocijenio, postaje sve više centar nastojanja da se unaprijedi trgovina, načelo najbolje vrijednosti za uloženi novac i pravedna konkurencija na tržištu u pogledu nabavki roba i usluga širom svijeta.

Sporazum o Vladinim javnim nabavkama osigurava da zemlje potpisnice ne primjenjuju diskriminaciju u odnosu na javne nabavke za koje mogu da konkurišu strane kompanije. Tim Sporazumom se propisuju transparatni uslovi za javne nabavke na datim tržištima.

Sporazumom su obuhvaćena ministartsva i vladine agencije, ali i lokalne institucije, a dio odredbi strogo precizira prevenciju koruptivne prakse u sistemu javnih nabavki.

Bonus video: