Ojačati finansijske i administrativne kapacitete

58 pregleda 0 komentar(a)
Mersad Mujević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mersad Mujević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.10.2014. 13:58h

Principi javnih nabavki se, bez određenog finansijskog i administrativnog kapaciteta, ne mogu na pravi način dovesti do kraja, ocijenio je direktor Uprave za javne nabavke, Mersad Mujević.

„Već smo definisali da budžet za narednu godinu upravo bude u fokusu jačanja tih finansijskih i administrativnih kapaciteta i da to bude fokus posmatranja Ministarstva finansija, parlamenta i Vlade da institucijama koje su otvorile poglavlja i dobile određene smjernice, budžet bude adekvatan postavljenim zahtjevima“, naveo je Mujević u video izjavi dostavljenoj agenciji Mina-business.

On je rekao da se skromna budžetska sredstva kojima raspolažu, moraju podijeliti na kvalitetan način.

Mujević je naveo da su javne nabavke komentarisane u pregovorima sa EU u okviru poglavlja 23, koje govori o pravosuđu i temeljnim pravima, u dijelu koji se odnosi na preventivne mjere koje treba preduzeti.

„Osim što se kasni sa usvajanjem izmjena i dopuna zakona, druge negativne ocjene nijesmo dobili. Komentarisan je naporan rad koji smo imali sa EK kada je riječ o antikorupcijskoj i politici sukoba interesa i tu smo izgradili ozbiljne i čvrste temelje kroz normativna rješenja“, saopštio je Mujević.

On je podsjetio da je zakon u parlamentu i da bi trebalo da bude usvojen do Nove godine.

Mujević je kazao da je pozitivno to što je kroz kvalitetnu organizaciju državne uprave značajno smanjen broj naručilaca.

„Kroz funkcionalnu obuku smo doveli do toga da je značajan broj organa preuzeo poslove povjeravanja poslova. Tako da smo sa nekih 700 do 800 obveznika u 2008. godini došli na cifru od oko 600 obveznika, što omogućava lakšu kontrolu ugovora i pokazatelja koji prate ovu oblast“, rekao je Mujević.

On je naveo i da je Uprava, u jednoj ozbiljnoj analizi EK, ohrabrena da ide prema polucentralizaciji ili centralizaciji sa jedne strane, a sa druge ka korišćenju okvirnih sporazuma, koji bi podrazumijevali značajan segment i u tom dijelu.

„Od negativnih stvari, dobili smo nekoliko mjerila za zatvaranje poglavlja 5, a jedno od njih je kontrola realizacije ugovora. To je važan momenat i predstavlja težak posao koji će zahtijevati značajan kvalitet što se tiče institucionalnog i administrativnog kapaciteta, sa jedne strane, i samih ovlašćenja koja će se dobiti tom nadležnošću, sa druge“, saopštio je Mujević.

On je naveo da će se, pored završetka izmjena i dopuna zakona i donošenja podzakonskih akata, raditi na izradi strateškog dokumenta, koji će pokazati smjernice budućeg kapaciteta institucija do 2020. godine.

„Važan aspekt kada se govori o dodatnoj transparentnosti je i uvođenje elektronskog sistema javnih nabavki. Značajan dio dokumentacije smo završili u septembru i taj dokument se trenutno nalazi u EK, koja će dati komentare“, zaključio je Mujević.

Bonus video: