Stanković: Nije pod istragom poslovanje Atlas banke, već klijenata

Stanković je pojasnio da se u tužilaštvu “predmet formira povodom konkretnog događaja u vezi kojeg postoji osnov sumnje da je određeno lice izvršilo određeno krivično djelo, dok je kontrola poslovanja banaka i drugih finansijskih institucija u nadležnosti drugih državnih organa”
11593 pregleda 19 komentar(a)
Istragom nijesu obuhvaćene druge banke: Stanković, Foto: Boris Pejović
Istragom nijesu obuhvaćene druge banke: Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.01.2019. 08:18h

U Specijalnom državnom tužilaštvu ne vodi se istraga o poslovanju Atlas banke, već je formirano više predmeta koji se nalaze u fazi izviđaja i istrage, a odnose se na provjeru zakonitosti pravnih poslova realizovanih od strane većeg broja fizičkih i pravnih lica preko računa otvorenih u Atlas i IBM banci, saopštio je vrhovni državni tužilac Ivica Stankovićna pitanje poslanika Aleksandra Damjanovića o ovoj istrazi.

“U toku su tri krivične istrage koje su formirane protiv ukupno 90 fizičkih i 95 pravnih lica zbog krivičnog djela stvaranja kriminalne organizacije iz člana 401a Krivičnog zakonika, pranje novca iz člana 268 i zloupotreba ovlašćenja u privredi iz člana 276 Krivičnog zakonika”, naveo je Stanković u odgovoru.

Vrhovni državni tužilac je naveo da u “okviru navedenih predmeta i postupaka nijesu obuhvaćene i druge banke koje posluju na teritoriji Crne Gore, niti je predmet ovih istraga poslovanje Atlas banke”.

On je pojasnio da se u tužilaštvu “predmet formira povodom konkretnog događaja u vezi kojeg postoji osnov sumnje da je određeno lice izvršilo određeno krivično djelo, dok je kontrola poslovanja banaka i drugih finansijskih institucija u nadležnosti drugih državnih organa”.

Stanković je početkom decembra, takođe odgovarajući na pitanje Damjanovića, kazao da tužilaštvo “nije formiralo predmet u vezi sa nelegalnim finansijskim aktivnostima četiri banke, a nakon višemjesečnog vođenja izviđaja formiran je predmet za Atlas banku”.

Damjanović je tada pitao da li tužilaštvo sprovodi istražne radnje koje se odnose na provjeru navoda da su četiri crnogorske poslovne banke obavljale ili obavljaju nelegalne finansijske aktivnosti, koje su između ostalog, i zbog neadekvatnog nadzora od strane Centralne banke dovele do ugrožavanja reputabilnosti cmgorskog finansijskog sistema.

“Prema izvještajima koji su dostavili Specijalno državno tužilaštvo, dva viša državna tužilaštva i 13 osnovnih državnih tužilaštava obavještavamo vas da u državnom tužilaštvu nije formiran predmet u vezi sa nelegalnim finansijskim aktivnositma četiri crnogorske poslovne banke. Nakon višemjesečnog vođenja izviđaja, SDT je 10. decembra donijelo naredbu o sprovođenju istrage u predmetu radnog naziva “Atlas banka” protiv 39 fizičkih i 95 pravnih lica”, naveo je Stanković u odgovoru iz decembra.

Bonus video: