Amerikanac za 15 miliona kupio dio akcija "Budvanske rivijere"

Kompanija Nila Emilfabra, koja gazduje “Dukljanskim vrtovima”, sada je vlasnik 30 odsto akcija hotelske grupe “Budvanska rivijera”
140 pregleda 7 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: Facebook
Budvanska rivijera, Foto: Facebook
Ažurirano: 19.10.2014. 12:34h

Stratex grupa, američkog biznismena Nila Emilfabra, kupila je dodatni paket od 21 odsto akcija i time postala vlasnik ukupno 30 odsto akcija najveće hotelske kompanije u Crnoj Cori “Budvanske rivijere”.

U vlasništvu iste grupe je i luksuzni rezidencijalni kompleks “Dukljanski vrtovi” na Zavali. Prema nezvaničnim izvorima “Vijesti”, istorijska berzanska prodaja, biće saldirana u ponedjeljak kada će i zvanično biti verifikovano da će poslije Vlade, Stratex biti najveći vlasnik Hotelske grupe “Budvanska rivijera”.

To je jedna od najvećih berzanskih transakcija ikada obavljenih na crnogorskoj berzi - akcije su plaćene po 20 eura, a kompletan posao vrijedi 15 miliona eura.

Za tu kopovinu, prema informacijama “Vijesti”, Stratex se kreditno zadužio. Za Emilfabra šira javnost čula je nakon što je, uoči ljeta, preuzeo gazdovanje budvanskom marinom, uz same starogradske bedeme.

Grupa Stratex početkom februara na Montenegroberzi kupila je 289.002 akcije ili 8,28 odsto vlasništva “Budvanske rivijere” za 2,17 miliona eura.

Upućeni su i tada tvrdili da je za očekivati da će predstavnici iste kompanije nastaviti sa kupovinom kako bi postala većinski vlasnik trenutno najjače i najprofitabilnije hotelske grupe.

Osim što privodi kraju izgradnju kompleksa na Zavali, Stratex planira gradnju luksuzne marine uz Starogradske bedeme, a vlasnici su i zgrade kotorske Jugooceanije. Već su predali zahtjev za izdavanje potrebne dokumentacije kako bi zgradu “pretvorili” u hotel visoke kategorije.

Stratex je i vlasnik, nekoliko atraktivnih zemljišnih kompleksa u Budvi i Kolašinu...

Trenutno se, potvrđeno je “Vijestima”, procjenjuje vrijednosti cjelokupne imovine Hotelske grupe, koja prema nekim sadašnjim proračunima iznosi 160 miliona eura.

Prije posljednje transakcije, Vlada je posjedovala 41,64 odsto akcija kompanije, Fond PIO 12,82 odsto, a Stratex 8,31 odsto akcija. Vlasnik 6,6 odsto udjela skriven je iza CK zbirnog kastodi računa 1, dok Zavod za zapošljavanje posjeduje 4,27 odsto.

Vlasnik 3,1 odsto udjela u hotelskom preduzeću skriven je iza NM zbirnog kastodi računa 6, Lars Ernest Bader ima 2,99 odsto dionica, dok su vlasnici 2,66 odsto, odnosno 1,76 odsto akcija skriveni iz CK zbirnog kastodi računa 5 i HB zbirnog kastodi računa 1...

Novac stiže prije segmentacije

Milionska transakcija na berzi dešava se uoči najavljene segmentacije Hotelske grupe, jer je iz Vlade potvrđeno da će Hotelska grupa “Budvanska rivjera”, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, do kraja godine biti podijeljena.

Jednom preduzeću na upravljanje pripali bi hotelski kompleks Sveti Stefan - Miločer, koji bi se izdao u dugoročni zakup, a preostali dio - turističko naselje “Slovenska plaža”, hotel “Aleksandar ” i petrovački “Palas” i “Castellastva ”, bili bi ponuđeni na prodaju. Hotel “Mogren” bi se, uz pomoć strateškog investitora, rekonstruisao i dogradio u hotel sa pet zvjezdica.

Bonus video: