PUPI: Inspekcija da provjeri poslovanje Saveza penzionera

"Nas ne interesuju samo odnosi, već novac u ukupnom i pojedinačnom iznosu, kao i način na koji se troši po svim stavkama"
2 komentar(a)
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.10.2014. 11:42h

Partija udruženih penzionera i invalida (PUPI) zatražila je da inspekcija provjeri poslovanje Saveza udruženja penzionera Crne Gore i svih opštinskih penzionerskih asocijacija kako bi, u slučaju eventualnih zloupotreba, odgovorni bili krivično procesuirani.

"Sumnjamo u valjanost poslovanja Saveza i pravovremeno informisanje penzionera o članarinama i raspolaganju tim novcem, jer imamo saznanja da se ta sredstva daju iz ruke u ruku bez ikakve evidencije, pa se dešava da novac namijenjen organima ili penzionerima koriste pojedinci", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik PUPI-ja, Vojo Vuletić.

Predstavnici PUPI-ja, kako je dodao, nijesu zadovoljni odgovorom Saveza na zahtjev da im dostavi informaciju u prihodima i rashodima po osnovu penzionerske članarine i novca kojeg dobijaju iz budžeta za humanitarnu pomoć najugroženijih penzionera.

Vuletić je naveo da su iz Saveza dobili informaciju o tome po kom osnovu Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) prikuplja i usmjerava novac od članarine.

Iz Saveza su kazali da 45 odsto novca ide opštinskim udruženjima, 35 odsto za finansiranje socijalno-humanitarne pomoći penzionera, sedam odsto za sport i rekreaciju, tri odsto za kulturu i stvaralaštvo, deset odsto za pokriće troškova planiranih aktivnosti, dok 13 odsto ostaje za aktivnosti i troškove organa na nivou Saveza.

"Nas ne interesuju samo odnosi, već novac u ukupnom i pojedinačnom iznosu, kao i način na koji se troši po svim stavkama. Interesuje nas koliko je izvršilaca i uz koju naknadu angažovano na nivou Saveza i po opštinskim udruženjima", rekao je Vuletić.

On je naveo primjer Opštinskog udruženja Podgorice koje je u izvještaju za prošlu godinu saopštilo da su ukupni prihodi iznosili 423.910 eura, od čega se na prihode od članarine i zakupa odnosilo 232.030 eura. Prihodi iz budžeta za humanitarnu pomoć penzionera i ostali namjenski prihodi su iznosili 191.880 eura.

Vuletić je dodao da su rashodi bili izraženi u ukupnim iznosima, pa se na pripadajući dio članarine za mjesna udruženja odnosilo 49.890 eura, a na humanitarnu pomoć za penzionere 49.410 eura.

"Nema pregleda po mjesnim udruženjima u finansijskim iznosima, ni iznosa iz osnova humanitarne pomoći, niti podataka kome su i u kom iznosu data", kazao je Vuletić.

On je podsjetio da je Zakonom o nevladinim organizacijama definisana obaveza nevladine organizacije, koja tokom kalendarske godine po svim osnovama ostvari prihod veći od 10.000 eura, da objavi na internet strani godišnji finansijski izvještaj najkasnije deset dana od njegovog usvajanja.

Bonus video: