Porez na plate od 480 eura i u 2015. godini 15 odsto, SNP i DF protiv predloga

0 komentar(a)
novac, isplata novca, Foto: Shutterstock
novac, isplata novca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2014. 13:33h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas je usvojio izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim se predviđa da se plate i u 2015. u iznosu od 480 eura neto (720 bruto) oporezuju po stopi od devet odsto, a ostatak iznad toga po stopi od 15 odsto.

Izmjene zakona su predlog DPS-a za koji su još glasali predstavnci albanske i bošnjačke manjine.

Poslanici opozicije (SNP i DF) su bili protiv, dok je Damir Šehović (SDP) bio uzdržan. Mladen Bojanić iz Pozitivne nije prisustvovao sjednici.

"Predložili ste izmjene zakona kako bi povećali prihode u budžetu po osnovu igara na sreću, a na mala vrata pokušavate da provučete u prelaznim odredbama zakona da se krizni porez i naredne godine zadrži. Vlada bi trebala da izađe sa tim predlogom, a ne da se gura nešto uz pomoć poslanika. Ovo rješenje nije dobro i mislim da se moraju naći drugi prihodi da se puni budžet", kazao je Aleksandar Damjanović (SNP).

Zoran Jelić (DPS) je kazao da tu nema ništa skiveno, već su rješenje opet predložili u cilju dalje konsolidacije budžeta.

"Krizni porez je uveden 8. februara 2013. godine i u toj godini je prihodovano 13 miliona eura u budžetu što je dosta novca. Očekujemo iste, ako ne i veće prihode u narednoj godini", kazao je Jelić.

Šehović se nije jasno izjasnio da li podržava da se taj porez ubira i naredne godine. Objasnio je da bi o tome trebali da raspravljaju kada na dnevni red dođe priča o budžetu za narednu godinu.

"Priču o fiskalitetima koji se odnose na budžet trebalo bi da uklonimo iz ovog predloga zakona i da sačekamo da dođe ministar finasija sa budžetom i makroekonomskim projekcijama za narednu godinu", rekao je Šehović.

O predlogu zakona treba da se izjasne poslanici na plenumu.

Odbor je glasao i za Predlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, kojim se predlaže povećanje koncesione naknade za priređivanje igara na sreću preko interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava sa 10 na 15 hiljada eura.

“Polazeći od neravnopravnog tretmana priređivača lutrijskih igara u odnosu na priređivače ostalih igara na sreću (kazina, automat klubovi i kladionice) predlaže se uvođenje obaveze plaćanja fiksne godišnje naknade, u istom iznosu kao i za kazina, od 50 hiljada eura”, navedeno je u obrazloženju.

Priređivači lutrijskih igara su, kako se dodaje, plaćali varijabilnu naknadu od deset odsto na osnovicu koju čini ukupna vrijednost svih prodatih srećki, listića i kartica umanjenu za vrijednost fonda dobitaka, pa se u cilju ujednačenog tretmana svih priređivača - koncesionara na tržištu igara na sreću uvodi porez za priređivanje lutrijskih igara u iznosu od devet odsto, a osnovicu čini ukupna vrijednost svih prodatih srećki, listića i kartica.

“Uvodi se obaveza uspostavljanja on line sistema nadzora za priređivača lutrijskih igara, izuzev tombola zatvorenog tipa, kao i u kazinima”, navodi se u predloženim izmjenama i dopunama.

Uspostavlja se, kako je objašnjeno, obaveza za koncesionara koji priređuje igre na sreću u kazinima i kladionicama i na automatima da plaća koncesionu naknadu i porez za priređivanje kladioničkih igara. lznos postojeće koncesione naknade je isti kao i u važećem zakonu, dok se umjesto dosadašnje varijabilne naknade koja je iznosila deset odsto uvodi porez za priređivanje igara na sreću u kazinima od devet odsto.

Uvode se, kako se dodaje, novčane kazne za prekršaje odredbi Zakona.

Odbor je takođe podržao Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Crnoj Gori u prošloj godini i Izvještaj o realizaciji Strategije regionalnog razvoja za 2012. godinu.

Bonus video: