JESENJI IZVJEŠTAJ MMF

Snižena prognoza rasta crnogorske ekonomije

U aprilskim prognozama, MMF je Crnoj Gori za narednu godinu predviđao rast od 2,9 odsto, a u 2019. 3,1 odsto
60 pregleda 2 komentar(a)
MMF, Foto: Reuters
MMF, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 08:29h

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 2,3 odsto, sa ranije projektovanih 2,8 odsto.

Prema novim jesenjim prognozama MMF-a, koje su objavljene na sajtu te organizacije, ekonomija Crne Gore će u narednoj godini ojačati 3,4 odsto, dok se u 2019. predviđa rast od tri odsto.

U aprilskim prognozama, MMF je Crnoj Gori za narednu godinu predviđao rast od 2,9 odsto, a u 2019. 3,1 odsto.

Crna Gora bi ove godine trebalo da registruje deficit u bilansu tekućih plaćanja od 17,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok će naredne godine manjak iznositi 23,7 odsto. U 2019. godini predviđa se deficit bilansa tekućih plaćanja od 17,5 odsto.

Potrošačke cijene u Crnoj Gori će ove godine pasti 0,6 odsto, dok će naredne porasti 1,3 odsto. U izvještaju MMF-a navodi se da je inflacija pala u većini ekonomija u regionu, odražavajući niže cijene hrane i energenata.

"Bosna i Hercegovina (BiH), Bugarska, Hrvatska i Crna Gora pale su u deflaciju sa istrajnim ekonomskim slabljenjem”, navodi se u izvještaju.

Makedonija će biti zemlja sa najvećim ekonomskim rastom u okruženju ako se ostvare predviđanja MMF-a o rastu njene ekonomije od 3,4 odsto u ovoj i 3,6 odsto u narednoj godini.

Prema prognozama MMF-a, ekonomija Albanije porašće 2,1 odsto u ovoj i 3,3 odsto u narednoj godini. Slovenija u ovoj i u narednoj godini treba da ostvari rast od 1,4 odsto. Slab rast od 0,7 odsto predviđa se za BiH, a recesija za Hrvatsku i Srbiju.

Hrvatska će ovu godinu završiti sa padom ekonomije od 0,8 odsto, a Srbija sa 0,5 odsto i rastom od jedan odsto u narednoj godini. Prema oktobarskim prognozama, zemlje jugoistočne Evrope će ove godine imati sporiji rast zbog katastrofalnih majskih poplava, koje su naročito pogodile BiH i Srbiju, dok će se naredne godine region vratiti na staze rasta, zahvaljujući obnovi poplavom uništenih područja i rastu zapošljavanja.

Uoči godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke (SB) ove sedmice u Vašingtonu, MMF je snizio prognoze rasta za svjetsku ekonomiju i sada očekuje da će rast globalnog BDP-a ove godine biti 3,3 odsto, a naredne 3,8 odsto.

Prognoze za globalnu ekonomiju snižene su uglavnom zbog slabijeg rasta u Japanu, Latinskoj Americi i Evropi. Nova procijenjena stopa rasta je za 0,4 procentnih poena niža u odnosu na prognozu iz aprila, dok je procjena rasta za narednu godinu manja za 0,2 procentna boda.

MMF je upozorio da se Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropa i Japan mogu suočiti s višegodišnjim slabim rastom, ako vlade ne preduzmu mjere za ubrzanje privrednih aktivnosti i u tom kontekstu im preporučio da održe niske kamatne stope kako bi se podstakla kreditna aktivnost, potrošnja i rast.

MMF objavljuje redovne prognoze za globalnu ekonomiju u cjelini dva puta godišnje, u proljeće i u jesen. Od finansijske krize 2008. MMF objavljuje i ažurirane međuprognoze za vodeće ekonomije i regije u svijetu.