Krenule prijave za podršku za korišćenje solarne energije na katunima

Iz Ministarstva je saopšteno da će ovogodišnja podrška seoskim domaćinstvima u nabavci solarnih panela iznositi 55 hiljada eura
65 pregleda 1 komentar(a)
Katun u blizini prelaza Kula, Foto: Aida Sadiković
Katun u blizini prelaza Kula, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 03.10.2014. 11:45h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je zainteresovane da se do 17. novembra prijave za dobijanje podrške za korišćenje solarne energije na katunima.

Iz Ministarstva je saopšteno da će ovogodišnja podrška seoskim domaćinstvima u nabavci solarnih panela iznositi 55 hiljada eura, dok će se obrada i odobravanje primljenih zahtjeva obaviti nakon završetka javnog poziva.

„Cilj Ministarstva je da poboljša uslove života na katunima, imajući u vidu da se radi uglavnom o nepristupačnim terenima sa otežanim uslovima elektrifikacije. Implementacijom mjera ruralnog razvoja pružiće se podrška za korišćenje solarne energije na katunima za registrovana seoska gazdinstva koja izdižu stoku na njih“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva je objašnjeno da korisnici podrške mogu biti samo seoska gazdinstva koja su evidentirana u registru Službe za selekciju stoke, izdižu stoku na katune i nemaju mogućnost elektrifikacije. Uslovi za dobijanje podrške biće ispunjeni i ukoliko katun na koji se izdiže stoka nije prethodno dobio podršku za ovu namjenu i ako se na njega izdiže minimum 20 uslovnih grla koja su registrovana kod Službe.

„Pod jednim uslovnim grlom podrazumijevaju se krava, vo, dvoje junadi, deset ovaca, deset koza i konj“, precizirali su iz Ministarstva.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom ekonomije, koje je već raspisalo tender za nabavku opreme, a učešće seoskih domaćinstava u nabavci iznosi 30 odsto.

Ministarstvo je javni poziv za dodjelu podrške za korišćenje solarne energije na katunima objavilo u skladu sa ovogodišnjim Agrobudžetom i budžetskom linijom pod nazivom Obnova i razvoj sela i izgradnja infrastrukture.

Bonus video: