Nacrt o energetici: Pišu zakon iza leđa potrošača

Kr še uredbu o saradnji državne uprave i NVO, ne smije biti uticaja kompanija na rad regulatora...
0 komentar(a)
Stevo Muk, Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Stevo Muk, Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.09.2014. 16:28h

Grupa građana, aktivista nevladinog sektora Stevo Muk, Goran Đurović i Daliborka Uljarević, koji duži period prate rad Regulatorne agencije za energetiku (RAE), dostavila je Ministarstvu ekonomije predlog dopuna nacrta Zakona o energetici kojim traže da se bolje zaštite potrošači, smanji konflikt interesa funkcionerima RAE i da nema uticaja energetskih kompanija na ovog regulatora.

“Sam rad na ovom važnom propisu protiče bez učešća predstavnika nevladinih organizacija u radnoj grupi što je suprotno Uredbi o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i NVO-a. Time su nevladine organizacije koje rade u interesu zaštite potrošača ostale uskraćene da daju direktan doprinos i utiču na sadržaj propisa od samog početka. Ovakvo ponašanje Ministarstva samo odslikava koliko Vlada zaista vodi računa o stavovima NVO i njihovom mjestu u razvoju društva”, naveli su Uljarević, Muk i Đurović.

Oni predlažu i da izbor članova Odbora RAE vodi skupštinski Administrativni odbor, jer je procedura u kojoj Vlada predlaže kandidate “podložna uticajima koji se upravo žele spriječiti”.

Zatražili su i da jednog člana odbora predlažu nevladine organizacije iz oblasti zaštite potrošača. Smatraju i da treba ograničiti zapošljavanje službenika u RAE koji su ranije radili u energetskim kompanijama koje sada treba da kontrolišu.

"Tada je veća vjerovatnoća da neće postojati jak uticaj energetskog subjekta na donošenje odluka u Agenciji, što je do sada bio slučaj po našem mišljenju”, naveli su u saopštenju.

Zatražili su da se u budući zakon vrati odredba iz postojećeg prema kojoj bi odbor RAE i direktor bili smijenjeni ako Skupština ne usvoji godišnji izvještaj o radu Agencije, jer se time uvodi odgovornost za rezultate rada što treba da bude “ključni princip na kojem se temelji rad i razvoj institucija u Crnoj Gori”.

Predložili su da se zakonom jasno otkloni sumnja u karakter pravnih akata koje donosi Agencija u postupku utvrđivanja regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena. Traže da se precizira da su to upravni akti protiv kojih se može pokrenuti upravni spor, kao i da u javnim raspravama prilikom njihovog donošenja mogu učestvovati i predstavnici potrošača.

Bonus video: