SDP o novom ugovoru sa EPCG: Prvo da vidimo šta je A2A uradio

Šehović kaže da je preduslov za novi ugovor i precizan dogovor o investicijama EPCG, a prioritet da bude drugi blok termocentrale
6 komentar(a)
Ravaneli, Lazović i Đukanović prilikom potpisivanja ugovora 2009., Foto: Savo Prelević
Ravaneli, Lazović i Đukanović prilikom potpisivanja ugovora 2009., Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2014. 17:51h

Analiza dosadašnjeg učinka italijanskog partnera u većinski državnoj Elektroprivredi, koja bi morala biti završena u što kraćem roku, osnov je za odlučivanje da li i na koji način ulaziti u novi ugovorni odnos sa kompanijom A2A. To je ocijenio član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet iz vladajuće Socijaldemokratske partije Damir Šehović.

Uprava A2A, koja rukovodi EPCG od kraja 2009. godine, najavila je dolazak u Podgoricu 6. oktobra da bi sa predstavnicima Vlade nastavila pregovore o uslovima saradnje za EPCG. Petogodišnji ugovor o menadžmentu sa Italijanima, koji je u ime Vlade potpisao vicepremijer iz SDP-a Vujica Lazović, ističe krajem ove godine.

Šehović je poručio da bi neophodan preduslov za novi ugovor moralo da bude postizanje preciznog dogovora između Vlade i A2A o investicionom planu EPCG za period na koji bi se saradnja odnosila. “Tu je prepoznavanje obaveze realizacije ključnih kapitalnih projekata u oblasti energetike, koje bi realizovala EPCG. Izgradnja drugog bloka termoelektrane, u tom smislu, svakako bi morala biti prioritet”, naglasio je Šehović.

Prema informacijama “Vijesti”, A2A koči projekat gradnje TE, koji bi finansirala EPCG, jer procjenjuju da sada nije vrijeme za ulaganje od 277 do 356 milioa eura. Nije izabran pobjednik za gradnju TE, iako su konačne ponude krajem maja predale dvije kineske kompanije CMEC i Powerchina Hubei, te češka Škoda. Šehović smatra da Crna Gora treba da nastoji da održi strateško partnerstvo sa A2A, koja je “bila sprem na da u kriznoj 2009. manjinski paket akcija u EPCG plati 430 miliona eura”, ali da pritom “u potpunosti zaštiti državni interes”.

Novi ugovor radi dugoročne saradnje, a ne radi mogućeg poboljšanja pregovaračke pozicije za nečiju izlaznu strategiju

“Prije konačne odluke o eventualnom nastavku ugovorom definisane saradnje, potrebno je detaljno analizirati dosadašnje iskustvo, u smislu ispunjavanja obaveza A2A iz petogodišnjeg ugovora o dokapitalizaciji i djelimičnoj privatizaciji EPCG. Treba biti realan i objektivan, i uzeti u obzir ispunjenost indikatora od strane A2A te obaveza države, ali i ukupne okolnosti u kojima se ugovor u prethodnom periodu realizovao”, rekao je Šehović.

Ukoliko analiza pokaže opravdanim nastavak saradnje, dodao je on, valjalo bi umjesto dosadašnjeg klasičnog menadžerskog ugovora razmišljati u pravcu zajedničkog menadžmenta, sa godišnjim indikatorima, kao i jednostavnom metodologijom njihovog praćenja.

“U novi ugovorni aranžman između države i A2A u EPCG, ukoliko do njega dođe, trebalo bi ući jedino s ciljem osiguranja dugoročne saradnje i strateškog partnerstva između dvije ugovorne strane, a ne radi mogućeg poboljšanja pregovaračke pozicije za nečiju izlaznu strategiju. Zato se država od takve intencije, ukoliko neko uopšte ozbiljno o njoj razmišlja, u eventualnom novom ugovoru mora na adekvatan način zaštititi i onemogućiti, na primjer, prenos akcija u vlasništvu A2A na treće lice, bez pisane saglasnosti države”, poručio je Šehović.

Spekulisalo se da A2A traži kupca za akcije EPCG. Crna Gora ima 57 odsto akcija u Elektroprivredi, dok A2A posjeduje 41,7 odsto dionica.

Neka A2A obavežu da odustane od arbitraže zbog Kombinata

Italijani do sada, prema informacijama "Vijesti", nisu isključili arbitražu za KAP zbog duga od oko 45 miliona eura iz perioda dok je ruski CEAC upravljao fabrikom, koje ne mogu naplatiti od bankrotiranog nekadašnjeg giganta .

Pitanje je kako će Vlada u pregovorima obezbijediti da do toga ne dođe. “Obnavljanje ugovora bi značilo produbljivanje saradnje, te samim tim i povjerenja između dvije strane. Simboličan, a istovremeno efikasan korak u tom pravcu bi bilo i obavezivanje na odustajanje od prava pokretanja arbitražnog postupka za događaje vezane za protekli period, i pored toga što gotovo izvjesno ne postoji nikakav realan osnov za takav postupak”, stav je Šehovića.

Ovo je važno, dodaje poslanik SDP-a, kako bi na čistim osnovama, bez hipoteka prošlosti, nastavili saradnju konkretizovanu u novom ugovoru, ako analiza pokaže njenu opravdanost .

Bonus video: