Italijanima nova šansa za EPCG

Dogovaraju da A2A dobije ugovor za EPCG na još pet godina, ali je moguć zajednički menadžment
81 pregleda 10 komentar(a)
Ravaneli, Lazović i Đukanović prilikom potpisivanja ugovora 2009., Foto: Savo Prelević
Ravaneli, Lazović i Đukanović prilikom potpisivanja ugovora 2009., Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2014. 07:19h

Uprava italijanske kompanije A2A, koja rukovodi Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) najavila je dolazak u Podgoricu 6. oktobra da bi sa predstavnicima Vlade nastavila pregovore o uslovima saradnje za EPCG.

To je "Vijestima" potvrđeno u pregovaračkom timu Vlade Mila Đukanovića, a očekuju da će italijansku delegaciju predvoditi novi predsjednik A2A Đovani Valoti.

Petodogišnji ugovor o menadžmentu sa italijanskim partnerom u većinski državnoj EPCG ističe krajem ove godine.

Prema informacijama "Vijesti", Vlada i A2A sada dogovaraju uslove da Italijani dobiju dodatni petogodišnji ugovor za Elektroprivredu, a moguć je zajednički menadžment u odnosu na dosadašnji, u kojem su glavnu riječ vodili partneri.

A2A ima veće šanse da privuče partnera ako mu prepusti i pravo na menadžment u EPCG

"Razmatra se opcija da u menadžmentu budu direktori iz obje vlasničke strukture", kazali su "Vijestima" u crnogorskom pregovaračkom timu. Tvrde da su im italijanski zvaničnici nedavno prenijeli da A2A sada ne razmišlja o napuštanju investicije u Crnoj Gori. Na pitanje na osnovu čega je A2A zaslužio novu šansu, s obzirom na to da aktuelni ugovor nije ispunjen u dijelu razvoja EPCG, u domaćem timu odgovaraju da su analizirali njihov rad preko Odbora direktora EPCG, u kojem država ima četiri od sedam članova, kao i da to još čine.

"Procijenjeno je da je bolje da imamo strani menadžment sa dosadašnjim partnerom jer je stanje koliko - toliko sređenije nego kada su dominirali domaći rukovodioci i kada je EPCG poslovala sa ogromnim gubicima", navode izvori "Vijesti".

Iz Vlade nisu odgovorili na zvanična pitanja "Vijesti" od ljetos da li je Vlada analizirala dosadašnji učinak A2A u EPCG i koji su zaključci analize.

Nije objašnjeno ni koje obaveze iz ugovora je A2A ispunila i da li ih to preporučuje za nastavak saradnje.

Spekulisalo se da A2A traži partnera da proda svoj manjinski udio u EPCG, ukoliko Vlada nije zainteresovana da ga otkupi. Prema ugovoru od septembra 2009. godine, Vlada bi morala da se izjašnjava o takvim eventualnim odlukama Italijana.

U Vladi očekuju i stav nove uprave A2A hoće li EPCG snabdijevati KAP električnom energijom

Da pripremaju izlaznu strategiju nije krio bivši generalni direktor i pregovarač za Crnu Goru, Renato Ravaneli, koji je više puta govorio i preispitivanju zadržavanja u EPCG.

Saopštavao je akcionarima u Italiji da isplativost ulaganja zavisi od gradnje podvodnog energetskog kabla između dvije države, podsjećajući na mogućnost opcije iz ugovora da Vlada Crne Gore otkupi njihov udio.

Spekulisalo se da su namjeravali da akcije prodaju investitorima iz Kine, a navodno su se interesovale i ruske kompanije, ali se za sada odustalo od toga jer Italijani ne bi mogli izvući oko 430 miliona eura, koliko su platili udio u Elektroprivredi. Zato A2A, prema izvorima "Vijestima", želi da se osigura preko novog petogodišnjeg ugovora jer je veća šansa da privuče partnera za kupovinu manjinskog kapitala, ako će mu prepustiti i pravo na menadžment u crnogorskoj kompaniji.

Crna Gora ima 57 odsto akcija u Elektroprivredi, dok A2A posjeduje 41,7 odsto dionica. Njihov paket je umanjen za oko dva odsto, a za toliko je povećan državni kapital nakon pretvaranja poreskog duga EPCG u akcije.

U Vladi očekuju i stav nove uprave A2A hoće li EPCG snabdijevati Kombinat aluminijuma strujom, koji je preuzeo Uniprom Veselina Pejovića bez uplaćenih 28 miliona za imovinu, ali nije izvjesno da će proizvodnja KAP-a i opstati.

Tema pregovara su i budući energetski projekti, poput ulaganja u gradnju drugog termobloka u Pljevljima i eventualno za hidroelektrane na Morači i Komaranici. Partner Vlade se ne može pohvaliti krupnim investicijama u EPCG.

Najveći dio novca od dokapitalizacije su ostavili da obrće Prva banka, čiji je EPCG akcionar, a koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović.

Iz A2A su tvrdili da im se više isplati to nego da investiraju, ocjenjujući da je kroz cijene struje "nedovoljan povrat na ulaganja". Kada je povrat povećan kroz poskupljenje struje, samo su ubrzali ugradnju pametnih brojila za lakša isključenja neplatiša.

Nisu ispunjene obaveze za poboljšanje snabdijevanja, smanjenje gubitaka u mreži, već ih građani i dalje skupo plaćaju, kao ni profita po godinama upravljanja koji je trebalo da dostigne ukupno 300 miliona. A2A je prvu godinu upravljanja EPCG - 2010. završio profitom od 16,5 miliona eura, a bilo je ugovoreno 20 miliona, što su obrazložili padom cijena struje kada su preuzeli kompaniju.

Elektroprivreda je 2011. završila gubitkom koji su prikazali od čak 66,5 miliona eura, a glavnim krivcem su poglašeni otežano poslovanje zbog KAP-a, skuplji uvoz i cijene.

Potom su cijene stuje rasle i aktuelna za domaćinstva je dostigla deset centi po kilovat-satu sa PDV-om. Kompanija je 2012. godine bila u minusu 5,5 miliona eura, a 2013. je završila profitom od 25 miliona eura.

Adut arbitraža zbog KAP-a

Izvori iz Vlade su odgovorili "Vijestima" da Italijani do sada nisu isključili arbitražu za KAP, već da su do sada uvijek naznačili tu mogućnost. Pitanje je kako će Vlada u pregovorima obezbijediti da do toga ne dođe.

Bivša uprava A2A, kojoj su akcionari te kompanije ocijenili promašenom investiciju u Crnoj Gori, najavljivala je i arbitražu protiv Crne Gore zbog štete u poslovanju EPCG zbog duga KAP-a za struju od oko 45 miliona eura, u periodu dok je njime upravljao ruski CEAC Olega Deripaske. Taj dug ne mogu naplatiti kroz stečajni postupak bankrotiranog KAP-a.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević saopštio je u martu prošle godine da je italijanski partner najavio mogućnost pokretanja arbitražnog postupka zbog štete koju je EPCG pretrpjela zbog KAP-a.

Zaslužuje li A2A da ostane ili će SDP ponovo tražiti da se raskine ugovor

Predsjednik Skupštine i članice vlasti SDP, Ranko Krivokapić, izjavio je sredinom 2011. da A2A nije ispunio uslove za prvu godinu upravljanja te da, prema onome što su pokazali na startu, nisu za dugoročnu saradnju, navodeći da im treba dati vremena da više urade.

Krivokapić je tada rekao da SDP nema ništa protiv da strani menadžment bude u EPCG i poručio da za tu saradnju treba tražiti novog partnera, ako A2A ne može da ispuni ugovor pri dokapitalizaciji EPCG, koji je pohvalio ističući da ga je potpisao vicepremijer iz SDP-a Vujica Lazović.

"Kad indikatori budu provjereni, onda treba reći može li da nastavi upravljanje, pokazuje li bolji kvalitet od domaćeg menadžmenta. Ako ne, iako se ne nadamo da će biti bolje, da raskinemo ugovor nakon tri godine", saopštio je Krivokapić, ukazujući da bi bilo dobro da domaći kadar rukovodi EPCG, ali se “pokazalo da je previše osjetljiv na političke pritiske”.

Ugovor nije raskinut krajem 2012. godine, kada su istekle tri godine, a iz Vlade nije saopšteno da li su ispunjeni parametri za upravljanje EPCG.

U opoziciji i dijelu nevladinog sektora smatraju da je ugovor loš jer ne određuje precizno koliko A2A treba da investira u modernizaciju kompanije, od čega bi građani imali korist.

Bonus video: