Đukanović: Gasifikacijom počinje nova era razvoja Crne Gore

"To će značiti povoljnije uslove za nove investicije, i za otvaranje novih radnih mjesta. Nadamo se da će to osnažiti i istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju"
98 pregleda 17 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.09.2014. 12:40h

"Početak izgradnje Južnog gasnog koridora (TANAP–TAP) ima za ovo vrijeme značaj koji je prije 20 godina za svijet imao ''Ugovor stoljeća''. To je period koji nesporno svjedoči o dinamičnom prosperitetu Azerbejdžana, o brzim promjenama u oblasti energetike na nacionalnom, i na globalnom planu. I o stalnom rastu potreba za novim izvorima energije svuda u svijetu, kazao je premijer Crne Gore Milo Đukanović u Bakuu, na svečanosti povodom početka izgradnje Južnog gasnog koridora

Kako je naveo, Crna Gora je od početka u ovom projektu.

"Od Memoranduma o razumijevanju u Tirani, preko prošlogodišnje Konferencije u Bakuu na kojoj je donešena odluka o realizaciji ove investicije, do današnjeg početka radova, koji čini izvjesnom budućnost gasovoda TANAP–TAP. Na njega bi se priključio Jadransko-jonski gasovod (IAP) kroz Albaniju, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku. Crnoj Gori, kao i našim susjedima, i zemljama EU, otvara se potpuno nova energetska perspektiva. Na Zapadnom Balkanu ovi projekti daleko nadilaze energetski značaj. Inače, pitanje energetike prevazilazi nacionalne i državne granice", rekao je Đukanović.

Dodao je da je Crna Gora usklađena sa energetskom strategijom EU.

"Čiji su prioriteti nesmetano snabdijevanje energijom, razvoj konukurentnog energetskog tržita, i održivi razvoj energetike. Diverzifikacija energetskih izvora jedna je od pretpostavki za dostizanje ovih ciljeva. Regionalni pristup čini izglednijim izvore finansiranja za realizaciju ovih značajnih projekata, uključujući i grantove EU. Na Berlinskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu krajem prošlog mjeseca projekat izgradnje evropske rute za Južni gasni koridor ocijenjen je kao jedan od najznačajnijih za razvoj regiona".

Prema riječima Đukanovića za Crnu Goru gasifikacijom počinje nova era razvoja.

"To će značiti povoljnije uslove za nove investicije, i za otvaranje novih radnih mjesta. Nadamo se da će to osnažiti i istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Zajednički napori u izgradnji gasovoda TANAP–TAP i IAP su primjer uspješne međunarodne saradnje i u ispunjavanju ciljeva iz evropske Energetske strategije. Uvjeren sam da time gradimo i bolju zajedničku budućnost", zaključio je Đukanović.

Bonus video: