Radnici "Metalca" i dalje ispred Vlade: Ništa od pomoći države

U Sindikatu kažu da je sastanak u Vladi "ruglo i bruka", a moguće su duže blokade saobraćajnica
11 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2014. 10:43h

Pregovori Sindikata nikšićkog Metalca i Vlade nijesu uspjeli, zbog čega je oko 70 radnika nastavilo danonoćni protest ispred zgrade Vlade koji su počeli u ponedjeljak.

Oni traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine. To je ostao dužan privatni vlasnik iz Slovenije.

Predsjednik Sindikata Metalca Radisav Jauković “Vijestima” je sinoć kazao da je sastanak sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem i zamjenicima ministara rada, finansija i ekonomije bio „ruglo i bruka“.

„Ljudi koji vode Vladu nemaju nikakvo rješenje. Ništa nam nijesu ponudili, već su nam rekli da nema para. Naš je predlog da nas isplate, pa da se onda Vlada naplati iz imovine fabrike, što su oni odbili. Tražili smo i da prodamo imovinu, ali im je obrazloženje da je to nezakonito“, kazao je Jauković. U znak protesta blokirali su sinoć saobraćaj desetak minuta u Ulici Stanka Dragojevića. On kaže da su radnici “na ivici nervnog sloma”. “Razmišljamo i o drugim potezima uz protest ispred zgrade Vlade“, naglasio je Jauković.

Nikšićanima su se juče kratko pridružili bivši radnici fabrike Ribarstvo i Radoja Dakića. Predsjednik sindikalne organizacije Ribarstva Željko Jovićević saopštio je da traže pokretanje proizvodnje, povezivanje radnog staža, isplatu zarada i otpremnina. Ribarstvu je krajem jula prošle godine uveden stečaj i bez posla je ostalo 49 radnika, kojima nijesu uplaćene četiri godine radnog staža, osam plata i četiri regresa.

Radnike Metalca primio je juče potpredsjednik Skupštine Branko Radulović koji je saopštio da to preduzeće sa iskustvom, radnicima i opremom može opstati na tržištu u konkurentnim uslovima. Ocijenio je da je sadašnje stanje u Metalcu proizvod neodgovornog odnosa vlasnika, brojnih nepravilnosti i nepostupanja pravosudnih organa i Vlade.

„Zato je neophodno da Vlada, kao sadašnji vlasnik 75 odsto Metalca, sa Erste bankom koja ima 25 odsto, na legalan način preuzme upravljanje i formira menadžment koji će omogućiti proizvodnju. Uz to, da pravosudni organi ispitaju postupak kupovine i način poslovanja, zbog toga što postoje brojne indicije da je bilo protivzakonitog i nepravilnog rada “, saopštio je Radulović.

Galerija

Bonus video: