Pejović KAP plaća i profitom iz KAP-a

Zarada do sada oko 2,5 miliona, a dok se čeka da plati KAP Pejović može dobiti još 6 miliona po ovim uslovima
140 pregleda 8 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.09.2014. 15:06h

Kompanija Uniprom, koja od sredine jula po osnovu ugovora sa stečajnom upravom rukovodi KAP-om, nakon troškova proizvodnje ostvarila je dobit od oko 2,5 miliona eura, saznaju “Vijesti” nezvanično iz izvora bliskih menadžmentu.

Za narednih 180 dana, koliki je rok da uplati još 24 od 28 miliona za imovinu KAP-a, profit može narasti za još šest miliona, ukoliko uslovi na tržištu budu kao dosadašnji.

Pozitivan dosadašnji rezultat ostvaren je zahvaljujući visokoj cijeni aluminijuma na berzi koja sa premijom iznosi oko 2.500 dolara po toni, prodatim zalihama metala zatečenim u KAP-u prilikom njegovog preuzimanja, ali i rasprodaji dijela opreme.

Ukoliko se na berzi tokom narednih šest mjeseci zadrži približna cijena aluminijuma Uniprom bi, prema gruboj procjeni, trebalo da računa na dodatni profit od oko šest miliona eura. Pejović je uplatio samo četiri miliona od ukupno 28 ugovorenih za preuzimanje imovine KAP-a.

Ako ostane povoljna berzanska cijenama metala, i uz sadašnju cijenu struje EPCG, imovina KAP-a Uniprom bi na kraju mogla koštati ukupno 20, umjesto ugovorenih 28 miliona eura.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić potvrdio je da je Odbor povjerilaca dao saglasnost na produženje roka Unipromu za uplatu 24 miliona eura do okončanja postupka pred Okružnim sudom u Nikoziji i pred Privrednim sudom u Podgorici koje su pokrenuli bivši vladini partneri za KAP En plus grupa i ruska VTB banka.

Ovaj rok ne može trajati duže od 180 dana. Zvanični razlog za produženje je to što na ove sudske postupke nisu mogli uticati ni kupac ni prodavac.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović i Perišić glavnim povjeriocima KAP-a ni javnosti za sada nijesu željeli da otkrivaju detaljnije podatke o strukturi cijene koštanja proizvodnje alumijuma, koja je, prema nezvaničnim informacijama, nešto iznad 2.000 dolara.

Uniprom sada radi nekoliko poslova za KAP poput prevoza aluminijuma i sirovina, pa se može desiti da ovaj profit ne bude prikazan kao profit iz poslovanja sa KAP-om već da to bude trošak za “usluge Uniproma”. Na primjer može se desiti da stečajni povjerioci tužbom traže da se prihod Uniproma iz poslovanja sa KAP-om prebaci u stečajnu masu, jer do plaćanja pune cijene Uniprom neće biti vlasnik KAP-a već samo njegov dobrovoljni upravljač.

Prema posljednjim podacima iz stečajne uprave, u KAP-u je Uniprom radno angažovao 466 radnika i dodatna 52 stručnjaka. Posljednja tri mjeseca KAP je napustilo 253 radnika, a Vlada je obezbijedila otpremnine za njih 224.

Do 1. novembra, do kada važi Vladin ponuđeni socijalni program, očekuje se dodatno smanjenje broja zaposlenih što može doprinijeti još većem dobitku iz poslovanja Uniproma u KAP-u.

Jeftinija struja iz Bugarske, ako Italijani i CGES to dozvole

Uniprom sada plaća dosta visoku cijenu struje od 44 eura po megavat času, što je i dalje najveći trošak u poslovanju KAP-a. Prema nezvaničnim informacijama Pejović je u prilici da obezbijedi u danima vikenda, a moguće i petkom popodne jeftiniju cijenu struje iz Bugarske po cijeni od 25 do 33 eura po megavat času.

Ostvarenju tog cilja značajne probleme može praviti Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), u kojoj je značajan akcionar italijannska Terna povezana sa A2A koja rukovodi Elektroprivredom.

Naime, u Unipromu se pribojavaju da CEGS neće tek tako dozvoliti dopremu jeftinije struje iz Bugarske, jer to neće odgovarati EPCG kojoj sada sedam dana unaprijed avansno plaća energiju po znatno višoj cijeni.

Bonus video: