Krtoljani najavili da ne daju zemlju

Kakav je javni interes da država uzima zemljište, da bi neko na njemu gradio nekretnine za tržište, pitao je Ivan Starčević
0 komentar(a)
Pržno, Foto: Flickr.com
Pržno, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 05.09.2014. 16:34h

“Pokrenućemo ustavnu tužbu i Vladi na ovo nikada nećemo dati saglasnost”, saopštili su juče “Vijestima” predstavnici porodica koje su vlasnici zemljišta u uvali Pržna kod Tivta. Vlada je juče donijela odluku “o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju”, odnosno o oduzimanju privatnog zemljišta u kompleksu uvale Pržna - Plavi horizont u Krtolima kod Tivta, a gdje je katarski državni fond „Qatari Diar“ trebalo da realizuje 350 miliona eura vrijedan projekat izgradnje turističkog rizorta nazvan „Beyond Horizon“.

Vlada time pokušava da spriječi povlačenje ovog bogatog investicionog fonda iz Crne Gore iz kojeg je prošle sedmice “Vijestima” saopšteno da nakon tri godine marljivih priprema, problemi u sticanju vlasništva nad zemljištem čine projekat neodrživim i da zbog toga odustaju od njega.

Vlada bi prema ovoj odluci eksproprisala osam katastarskih parcela u KO Nikovići ukupne površine 8.859 kvadrata, a koje su vlasništvo 50-ak građana, mahom članova starosjedilačkih porodica Barbić, Ban, Stegić, Starčević, Stjepaničić, Andrić, Kostić, Antović, Vukošić, Mikijeljević, Milović i drugih.

Većina zemljišta koje se izuzima u katastru se vodi kao „neplodno zemljište“ ili „šume 3. klase“, a namjena ekspropijacije, prema odluci Vlade je „priovođenje namjeni PUP-a Tivat u Opštini Tivat u dijelu izgradnje hotelsko-turističkog resorta visoke kategorije u uvali Pržna“.

Prema odluci Đukanovićevog kabineta, korisnici eksproprijacije koju će sprovesti Uprava za nekretnine u Tivtu, su Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. U odluci nije navedeno po kojoj će cijeni država platiti tu imovinu građanima i preduzeću „Primorje Hotels&Restaurants“ iz Tivta koje je takođe suvlasnik jednog broja parcela.

„Sačekaćemo da ova odluka bude objavljena u Službenom listu i stupi na snagu kako bi preduzeli adekvatne pravne korake. Pokrenućemo i ustavnu žalbu jer smatramo da je ovakva odluka donešena u suprotnosti sa pravima koje mi kao građani Crne Gore uživamo po Ustavu. Ne može se reći da je državni interes da neka privatna kompanija gradi ne hotele, već 70-ak elitnih luksuznih rezidencijalnih vila za prodaju na tržištu i da zbog toga građanima njihova država, parama ostalih poreskih obveznika, uzima imovinu”, kazao je „Vijestima“ jedan od vlasnika zemljišta Ivan Starčević.

On je naveo da ne želi da proda imovinu već da na njoj gradi upravo to što predviđa urbanistički plan - vilu i da ona poslije ostane u njegovoj porodici. Starčević je pitao koji je to državni interes da Vlada, parama poreskih obveznika ekspropriše privatnu imovinu, da bi na njoj neko gradio nekretnine za prodaju na tržištu.

„Kao građani Crne Gore i poreski obveznici mi smo poslodavci Vladi i ona bi trebalo da radi u našem najboljem interesu, a ne interesu nekih tamo navodnih investitora. Od porodice Starčević Vlada za ovo nikad neće dobiti saglasnost i preduzećemo sve što nam stoji na raspolaganju da zaštitimo imovinu i ljudska prava“, zaključio je Starčević. “Qatari diar” je ranije vlasnicima nudio 75 eura po kvadratu što su oni odbili. On je zemlju od Primorja kupovao za 100 eura po kvadratu.

Vlada predložila da Opština svoj dio proda za 75 eura kvadrat

Vlada je juče usvojila i odluku kojom se daje prethodna saglasnost Opštini Tivat da proda pet parcela upisanih u list nepokretnosti 314 KO Nikovići, ukupne površine 2.546 kvadrata. Te parcele Opština će uz saglasnost Vlade prodati „po procijenjenoj vrijednosti od 75,42 eura po metru kvadratnom“. Odbornici u SO Tivat na sjednici, koja je zakazana za 10. septembar, treba međutim da se izjasne o predlogu odluke o prodaji tih parcela licitacijom, pri čemu je 75,42 eura po kvadratu, samo početna cijena.

U obrazloženju odluke koja će se naći pred odbornicima, stoji da se „dio predmetnog zemljišta, shodno planskom dokumentu – PUP-u opštine Tivat do 2020. godine, nalazi u zoni koja je označena kao „agrikulturni pejzaž“ i „zaštitne šume“, a dio se nalazi u zoni označenoj kao „turizam“ i ulazi u obuhvat urbanističkog projekta „Pržno II“.

U predlogu odluke o prodaji preko 2.500 kvadrata opštinske zemlje u uvali Pržna koju odbornicima šalje gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS), je navedeno da je za otkup ovog zemljišta interesovanje iskazala firma „QD Hotel and property investment Montenegro“ iz Qatari grupe.

Na svim parcelama koje Opština namjerava prodati prema evidenciji na sajtu Uprave za nekretnine, je upisana zabilježba sudskog spora i teret zabrane prometa po tužbi njihovih prethodnih vlasnika - mještana i Srpske pravoslavne crkve.

Bonus video: