Bošnjak pisala Ivanoviću: Omalovažavate stručnjake, idite

0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2014. 17:41h

Poslanica DF-a Branka Bošnjak pozvala je ministra poljoprivrede Petra Ivanovića da podnese ostavku jer je osobi bez iskustva povjerio rukovođenje radnom grupom za pregovaračko poglavlje 11. Bošnjak tvrdi da je Ivanović time potcijenio evropske integracije Crne Gore u oblasti poljoprivrede, te omalovažio stručnjake poljoprivredne struke u radnoj grupi, uključujući i profesore sa Biotehničkog fakulteta.

U otvorenom pismu Ivanoviću, dostavljenom “Vijestima”, Bošnjak ističe da se profesori Biotehničkog fakulteta ne mire lako sa činjenicom da politiku kroji neko kome “postoje fitosomatske ćelije u mlijeku”:

“Ali Vama je to potpuno u redu jer Vam je glavni savjetnik za oblast mljekarstva neko ko je magistrirao ekonomiju, a radi doktorat na temu mlijeka kod mentora za vinogradarstvo, naravno na Univerzitetu Donja Gorica, gdje je jedino takva 'gimnastika' moguća”.

Ona je podsjetila da je ministar nedavno u Skupštini “u svom stilu, vrlo grubo, neprimjereno i potpuno neosnovano uvrijedio profesore sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta CG, kazavši da su kao članovi radne grupe za poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj, samo tražili putne troškove i dnevnice, a da nijesu dali niti jedan konstruktivan predlog”. “Ne znam da li je ministar informisan da je baš profesor sa Biotehničkog fakulteta učestvovao u pripremi odgovora i prezentacija njegovih saradnika, da je održao nekoliko prezentacija i odgovarao na pitanja predstavnika EK na sastanku u Briselu sredinom decembra 2012. Ova vrlo uvredljiva izjava ministra zahtijevala je dodatno pojašnjenje, pa smo na poslaničko pitanje ko su ti profesori, naravno, dobili odgovor iz koga se vidi da niko od njih nije tražio bilo kakve troškove za putovanja i dnevnice, izuzev što je profesor, koji je u Briselu prezentirao naše zakonodavstvo u ovoj oblasti, putovao pod istim uslovima kao i ostali članovi crnogorske delegacije”.

Bošnjak je napomenula da se od početka Ivanovićevog mandata radna grupa sastala samo tri puta: “Jednom u novembrau 2012, po Vašem dolasku, te drugi put u februara 2013. godine, kada je kao nova šefica radne grupe za poglavlje 11 promovisana Kristina Lapčević, Vaša savjetnica za ekonomske analize, koja je došla u Ministarstvo po Vašem dolasku, negdje u decembru 2012. U Vašem stilu kada su kadrovi u pitanju, dodijelili ste osobi bez ikakvog iskustva, ne samo u pregovorima nego i u oblasti poljoprivrede, ulogu da koordinira radom radne grupe za vrlo zahtjevno poglavlje 11“.

Bošnjak u pismu ističe da se radna grupa nakon toga sastala tek u aprilu ove godine.

“Na tom sastanku predstavljen je izvještaj o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva za Crnu Goru za poglavlje 11, čak pola godine nakon njegovog dostavljanja od strane Evropske komisije. Na istom sastanku dobijena je informacija da je početkom aprila dostavljen Evropskoj komisiji Nacrt strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, a da većina članova radne grupe nije učestvovala u tome, niti ih je iko konsultovao u vezi sa tim. Tek nakon sastanka, dostavljeno im je svega par stranica vizije, misije i neke SWOT analize, ali nigdje teksta Strategije koja je već bila poslata Briselu. Zašto to skrivate, ministre, čak i od radne grupe. Mislim da je dosta više Vaših teatralnih nastupa i govora, pročitani ste”, zaključila je Bošnjak.

Predaje li Kilibarda na UDG-u "Oranje Marka Kraljevića"

U pismu Branke Bošnjak stoji da je samo na UDG-u moguće i da Novak Kilibarda, profesor narodne književnosti, i slikar Tiho Vujović predaju na Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju. Ona pretpostavlja da Kilibarda tamo predaje “onu narodnu 'Oranje Marka Kraljevića', a Vujović neke likovne aspekte krompira”.

“Da nije tragično, bilo bi komično. Sramota je ministre da se u 21. vijeku hvalite rekonstrukcijom bistijerni od par kubika vode po crnogorskim selima”, dodala je Bošnjak u otvorenom pismu.

Galerija

Bonus video: