Reagovanje Petra Ivanovića: Poljoprivreda napreduje

Da reforme daju rezultate potvrđuje i zvanična statistika: uvoz se smanjuje, a izvoz raste. Svjesni izazova koji su pred nama, nastavićemo dalje sa planiranim aktivnostima
19 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.09.2014. 18:09h

Povodom teksta "Reforme ili propadosmo" u kojem je potpredsjednik Unije poslodavaca Željko Vidaković iznio svoj stav, reagovao je ministar poljoprivrede Petar Ivanović. "Reforme u sektoru poljoprivrede odavno su počele i na žalost gospodina Vidakovića i DN "Vijesti", daju rezultate. U kontinuitetu bilježimo ohrabrujuće pozitivne efekte realizovanih mjera: od onih u dijelu poboljšanja efikasnosti administracije, izgradnje osnovne infrastrukture, do povećanja površina pod zasadima i prinosa, odnosno rasta proizvodnje.

Da podsjetimo: Agrobudžet za ovu godinu usvojen je u januaru, što se nikada do sada nije dogodilo. Obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima redovno se izmiruju. Uspjeli smo da isplatimo i gotovo sva dugovanja iz prethodnih godina.

Kroz javne pozive povećana je transparentnost rada Ministarstva. Površine pod zasadima su povećane, rastu prinosi, a zabilježili smo i rekordnu proizvodnju mlijeka u posljednjih deset godina. Obezbijedili smo dodatnih 100 miliona eura za investicije u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2020.

Da reforme daju rezultate potvrđuje i zvanična statistika: uvoz se smanjuje, a izvoz raste. Svjesni izazova koji su pred nama, nastavićemo dalje sa planiranim aktivnostima.

Omiljeni kritizer dnevnih novina "Vijesti" podmeće javnosti kako je Ministartsvo angažovalo privatnu firmu da pripremi Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja, a DN 'Vijesti', nevješto glumeći nezavisni medij, ponavljaju neistinu, vjerovatno vjerujući da će sto puta ponovljena neistina, silu na sramotu, postati istina.

Žao nam je što je Unija poslodavaca Crne Gore nezadovoljna, ali za nas je mnogo važnije mišljenje poljoprivrednih proizvođača sa kojima redovno razgovaramo. Glumeći neinformisanost, gospodin Vidaković pokazuje raskošnu stručnost u davanju opštih preporuka, otkrivajući pri tom svu svoju zlunamjernost i cinizam. Da nije u potpunosti neinformisan, gospodin Vidaković potvrđuje time što priznaje da nas dosadašnji postupci ne mogu dovesti do novih rješenja. Ipak, čini se da je on najmanje spreman za promjene i uvođenje reda.

Valjda zato predlaže da politiku, koja treba da nas pripremi i uvede u EU, prilagodimo onome što je bilo aktuelno "prije 50-ak godina". Nemamo ništa protiv da gospodin Vidaković za potrebe svog biznisa kupuje sadnice od 'prije 50-ak godina' ili da koristi agro-tehničke mjere koje su tada bile aktuelne, ali to sigurno nećemo predložiti crnogorskim poljoprivrednicima.

Omiljeni kritizer dnevnih novina "Vijesti" podmeće javnosti kako je Ministartsvo angažovalo privatnu firmu da pripremi Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja, a DN 'Vijesti', nevješto glumeći nezavisni medij, ponavljaju neistinu, vjerovatno vjerujući da će sto puta ponovljena neistina, silu na sramotu, postati istina.

Zato još jednom: Ministarstvo poljoprivrede nije angažovalo nijednu privatnu firmu da pripremi strategiju. U cilju jačaja sopstvenih kapaciteta, a uz mentorsku i stručnu pomoć eksperata FAO, sami radimo na strategiji.

Metodologija koju primjenjujemo zvanično je prihvaćena, a pozitivni komentari koje smo na nacrt ovog dokumenta dobili od Evropske komisije, ohrabruju nas da smo na pravom putu.

U kontekstu učenja na postupcima iz prošlosti, procijenili smo da je ovo najbolji pristup. Smatramo da jedino ako direktno učestvujemo u strateškom planiranju, možemo garantovati primjenu onog što na kraju usvojimo kao zvanični dokument, a što do sada nije bio slučaj, o čemu najbolje svjedoči primjer gospodina Vidakovića", navedeno je u reagovanju.

Bonus video: