Bivši radnici Dakića: Nadležni da zaustave nepotrebne troškove

"Teško bi se mogao naći zakon koji nije prekršen po pitanju prava radnika, a direktno se krše i prava građana koji su akcionari 'Radoja Dakića'"
51 pregleda 2 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radoje Dakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.08.2014. 10:04h

Bivši radnici i povjerioci “Radoja Dakića” očekuju da će nadležni organi napokon zaustaviti nepotrebne troškove neodržive za budžet i ekonomsku snagu zemlje i da će radnička potraživanja ući u javni dug gdje im je i mjesto.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević, kazao je agenciji Mina-business da je problem radnika godinama guran pod tepih.

"U međuvremenu država se zaduživala i besmišljeno novac davala na nedržavne gubitaše kao što su Kombinat aluminijuma (KAP) i Prva banka, iako se tu radilo o čisto komercijalnim poslovima i privatnim firmama", ocijenio je Vukčević.

Zvaničnici su, kako je dodao, izjavama prikrivali da se godišnja šteta za državu pravi u iznosu od 2,4 miliona eura što je kumulativno preko 20 miliona eura za troškove zatezne kamate.

"Teško bi se mogao naći zakon koji nije prekršen po pitanju prava radnika, a direktno se krše i prava građana koji su akcionari 'Radoja Dakića'", smatra Vukčević.

Radnici, kako je kazao, očekuju da će oni koji kroje državu napokon zaustaviti nepotrebne troškove neodržive za budžet i ekonomsku snagu zemlje.

"Ukoliko premijer ne bude imao sluha i ne odgovori na naše zahtjeve postavljene početkom avgusta, protesti pred Vladom će postati svakodnevnica gdje ćemo izražavati kolektivno nezadovoljstvo i predložićemo osnivanje službenog stečajnog suda za državu Crnu Goru", kazao je Vukčević.

On je naveo da se tragedija njihove situacije ogleda i u činjenici da je preminuo još jedan njihov kolega.

"Kako objasniti civilizovanom svijetu da postoje u Crnoj Gori ljudi koji 15 godina primaju penziju a da nijesu primili zarađene lične dohotke. Jedino kod nas zarada može toliko da čeka, ali život ne može pa je naša priča duža od mnogih života", dodao je Vukčević.

Bivši radnici i povjerioci »Radoja Dakića« nastaviće 3. septembra mirne proteste zbog višegodišnjeg neizvršavanja pravosnažnih sudskih odluka.

Bivši radnici od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Bonus video: