Šarančić: Postupak oko II bloka TE Pljevlja previše se odugovlači

"Prolongiranje rokova za izbor kompanije, nameću dilemu da li Vlada i EPCG namjeravaju da uđu u realizaciju projekta ili će sve ostati samo "mrtvo slovo na papiru"
58 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2014. 11:31h

Građani Pljevlja zabrinuti su za sve težu ekonomsku, ekološku i demografsku situaciju u opštini, i već duže su u iščekivanju da će nova investicija gradnja II bloka TE Pljevlja koja nije tako mala, zaustaviti ili bar ublažiti postojeće negativne tendencije u ovoj sredini i na sjeveru, uopšte, saopštio je poslanik SNP-a Danko Šarančić.

Prema njegovim riječima čitava priča i postupak oko II bloka TE Pljevlja, previše se odugovlači.

Kako je naveo sve su izraženije sumnje kako laičke tako i stručne javnosti, da od čitavog posla, neće biti ništa, bar ne u dogledno vrijeme.

"A ne bi bio prvi put da se strateški važni projekti Vlade Crne Gore ne realizuju. Predugo slušamo priču i planove o raznim strategijama, projektima Vlade, o velikim kompanijama koje će doći i donijeti novac u džakovima i uložiti ga ovdje, o autoputu, o pruzi, o cementari, o Vektri, o toplifikaciji Pljevalja nekih tridesetak godina i duže", rekao je Šarančić.

Dodaje da je krajnje vrijeme da građani Pljevalja od Vlade dobiju odgovor, na šta se priča u konačnom svodi, gdje se stiglo, dokle se stiglo i šta će i kojom dinamikom da se realizuje u narednom periodu, ima li problema i ako ih ima, mogu li se riješiti.

"Resorni ministar, Kavarić, u odgovoru na poslaničko pitanje, krajem marta ove godine, bio je toliko uvjerljiv da smo očekivali još ovog ljeta u Pljevljima Kineze ili Čehe, gradilište, kranove, tešku mehanizaciju i posao za nekoliko stotina nezaposlenih Pljevljaka. Nažalost, i ova građevinska sezona se bliži kraju, a od radova nema ništa. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo kada su obećanja ove vrste u pitanju, kao poslanik i građanin Pljevalja, ja i dalje izražavam ozbiljnu zabrinutost za sudbinu dugo najavljivanog i od strane Vlade potenciranog projekta izgradnje Drugog bloka Termoelektrane "Pljevlja".

Prolongiranje rokova za izbor kompanije, prema riječima Šarančića, nameću dilemu da li Vlada i Elektroprivreda Crne Gore namjeravaju da uđu u realizaciju projekta ili će sve ostati samo "mrtvo slovo na papiru".

"Najnovijom strategijom razvoja energetike do 2030. Vlada navodi i brojne negativne posledice izgradnje II bloka TE Pljevlja i otvaranja novog površinskog kopa Maoče, dok se u prvi plan stavljaju sada hidroelektrane na Morači i Komarnici. Dalje, navodi se da bi planirana proizvodnja u TE uticala na zdravlje ljudi, zemljište, vazduh, vodu, buku, floru, faunu itd. I pored nove, napredne tehnologije, a šta je tek sada sa ovom tehnologijom koja nije napredna?"

"Investicija nije mala, ponuđač je u obavezi da obezbjedi značajna kreditna sredstva, biće potrebno i usvajanje posebnog zakona koji bi pratio čitavu investiciju, ali ono što mene najviše zanima i na čemu će SNP snažno insistirati, jeste zaštita interesa građana i opštine Pljevlja koji trpe najveći teret pogrešne ekonomske i razvojne politike ove i prethodnih Vlada, svih ovih godina, upravo zbog toga što se prethodni, prvi blok, nalazio tu gdje jeste", rekao je Šarančić.

On je dodao da je priča o gradnji Drugog bloka TE i investiciji od oko 300 miliona eura, na kratko obnovila nadu da će se krenuti u proces spašavanja Pljevalja.

"Pozivam Vladu da se maksimalno angažuje, da se krajnje ozbiljno krene u ovaj projekat, da se primjene najsavremenije tehnologije i najnoviji standardi zaštite životne sredine uz obavezan uslov – toplifikaciju grada, jer bez toga je svaka priča o zaštiti životne sredine besmislena", zaključio je poslanik SNP-a.

Galerija

Bonus video: