PUPI: Savez prima hiljade na račun penzionera

Oni navode da se od penzija svima odbija članarina iako nisu članovi Saveza, a da funkcioneri dobro naplaćuju “volontiranje”
195 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2014. 17:27h

Predsjedništvo Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI) zatražilo je juče od direktora Fonda PIO Dušana Perovića da im dostavi podatke koliko novca se proslijeđuje Savezu penzionera jer su otkrili da funkcioneri ovog saveza za “volontiranje” dobijaju naknade veće od ministarskih i direktorskih plata. Oni smatraju da se novac na ime članarine u Savezu penzionera nelegalno odbija penzionerima jer nijesu svi članovi tog udruženja.

Oni smatraju da se članarine trebaju odbijati na pravno valjani način uz pisano odobrenje i saglasnost svakog penzionera pojedinačno.

“To nije tako urađeno, već je na jedan hajdučki način oteto penzionerima, uz izgovor dobro plaćenih aktivista u Savezu penzionera i Fonda PIO, da onaj ko neće da daje članarinu, treba da dođe i u pisanoj izjavi to saopšti. Zašto se ne predviđa pisana izjava i za one koji hoće da izdvajaju članarinu”, naveli su iz ove stranke.

Oni su kazali da je za mnoge penzionere i euro veliki, ako se ima u vidu kolike su najniže penzije i koliko hiljada penzionera ih prima. Podržali su koordinatorku organizacije Euromost Sanelu Sijarić koja je pokrenula inicijativu da se vrati novac penzionerima kojima je odbijan bez njihove saglasnosti.

Oni su naveli primjer predsjednik Saveza penzionera za Podgoricu Sava Barovića da za tu funkciju prima 620 eura, ali da ima još naknada kao član Upravnog odbora Fonda PIO i Upravnog odbora Saveza penzionera Crne Gore.

“Ukupna primanja na mjesečnom nivou Barovića su blizu 3.000 eura, mnogo više od primanja poslanika, ministara, ljekara, profesora ali stvarno manje nego što su primali rukovidioci u KAP-u čije minuse su pokrili poreski obveznici, a samim tim i penzioneri”, naveli su iz ove stranke.

Oni traže podatke o naknadama za sve funkcionerei saradnike upošljene u Savezu penzionera “koji primaju apanažu od penzionereske sirotinje”.

“Tražimo i podatak, koliko Fond PIO iz svog budžeta daje Savezu penzionera jer o svakom centu koji izdvajaju poreski obveznici i penzioneri moramo znati. Brisel nam kaže da imamo pravo da tražimo te informacije i moramo da znamo svaki cent gdje je potrošen, a mi ćemo to kontrolisati i nakon toga komentarisati”, saopštili su iz stranke.

Perović je “Vijestima” kazao da podatke o tome koliko je novca od članarina penzionera do sada izdvojeno, kako je taj novac trošen i koliko je novca potrošeno za naknade aktivistima Saveza penzionera treba tražiti od tog saveza.

“Mi postupamo shodno odlukama organa Saveza penzionera, odnosno, opštinskih udruženja penzionera na osnovu njihovih akata. Članarina se uplaćuje na račune Saveza penzionera, a Savez vrši raspodjelu shodno svojim aktima i procedurama”, naveo je Perović.

On je preporučio Partiji udruženja penzionera i invalida da od Saveza penzionera potraži odgovore na pitanja u vezi sa uplatama aktivista ovog udruženja.

“Fond PIO ima prije svega socijalnu i humanu aktivnost gdje se rješavaju pitanja za penzionere koji tokom svog radnog vijeka nijesu riješili stambeno pitanje. U saradnji sa Ministarstvom rada, Fondom PIO i lokalnim samoupravama, penzioneri rješavaju ovo društveno veoma važno pitanje. Penzioneri učestvuju u toj priči, prije svega, izdvajanjem određenog iznosa. U Bijelom polju izdvajanjem po jednog eura, a u Podgorici izdvajanje jednog do dva eura, zavisno od visine penzije. Konkretno u Podgorici je izgrađena stambena zgrada od 100 stanova gdje je Fond obezbijedio 300.000, a u Bijelom Polju je izgrađena zgrada sa 10 stambenih jedinica, a Fond je za tu namjenu izdvojio 50.000 eura”, dodao je Perović.

Perović: Nisam zaradio milione niti ih imam, živim od svog rada i satisfakcije

Iz ove stranke su naveli da Perovića neće pitati kada i kako je zaradio prvi milon jer je “bio na izvoru informacija i znao je kada unovčiti akcije”.

“O tome i drugim pitanjima gdje je Fond PIO imao akcije i u kojim firmama, koliko su predstavnici Fonda dobili naknade u tim odborima, kolike su te akcije iznosile, šta je sa tom imovinom, i slično su pitanja o kojima ćemo se baviti u narednom periodu”, saopštili su iz PUPI-a.

Perović je “Vijestima” kazao da nije zarađivao milione niti ih ima.

“Živim od svog rada i to mi jedina zarada i satisfakcija. Na tom osnovu funkcionišem. Što se tiče postupka privatizacije, postupak je sproveden transparentno i zakonito po svim pojedinim ugovorima. Ne mogu sada komentarisati o nečemo kad nisam ni bio na čelu Fonda PIO. Dok obavljam ovu funkciju nije došlo do zaključenja bilo kakve transakcije i prodaje“, odgovorio je Perović.

Galerija

Bonus video: