U Solani kao da je ponovo rat ili uragan

Ove godine berbe soli nema jer većinski vlasnik Euro fond i stečajna uprava nijesu obezbijedili uslove. Osnovni preduslov bio je plaćanje duga za struju
54 pregleda 4 komentar(a)
berba soli, Foto: Samir Adrović
berba soli, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 14.08.2014. 15:56h

Solana Bajo Sekulić, najstarija ulcinjska kompanija osnovana 1934. godine, ove godine neće imati berbu soli što je treći put u njenoj istoriji od 80 godina. Prvi put berba nije održana u tolcu Drugog svjetskog rata 1944. godine, zbog borbi koje su se u periodu berbe dešavale u Ulcinju. Drugi put berbe nije bilo 1968. godine kada je veliko nevrijeme zahvatilo Ulcinj i kada su obilne kiše uništile so u bazenima.

Ove godine berbe soli nema jer većinski vlasnik Euro fond i stečajna uprava nijesu obezbijedili uslove. Osnovni preduslov bio je plaćanje duga za struju jer ju je Elektroprivreda zbog toga isključila. Dug po ovom osnovu iznosi 21 hiljadu eura, a iz EPCG su upravi Solane nudili da račun plate u ratama što su oni odbili.

Skupština je sredinom jula jednoglasno usvojila zaključke koji je trebalo da omoguće berbu i poprave situaciju u kompaniji, ali oni nijesu realizovani. Zaključcima je bilo predviđeno da EPCG uldjuči struju koju bi Solana platila nakon berbe, da Vlada, Opština i Investiciono razvojni fond (IRF) obezbijede nastavak proizvodnje. Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je da zaključci ni nakon mjesec nijesu ispunjeni.

“Podsjećamo da je snabdijevanje Solane električnom energijom obustavljeno u februaru zbog duga od svega 21 hiljadu eura, iako se u desetoj godini od pokretanja stečaja imovina Solane procjenjuje na desetine miliona eura”, naveo je Damjanović. Iz SNP-a su podsjetili da su Vlada i Fond rada trebali izmiriti obaveze prema zaposlenima, a Vlada, IRF i Opština novac za pokretanje proizvodnje.

“Ta ulaganja bi se Solani, bez većih problema, mogla vratiti”, istakao je Damjanović.

Ukupno je za održavanje berbe soli, kako su saopštavali iz uprave, trebalo 200 hiljada eura. Prošle godine berba je zbog kiše održana samo na pola bazena a prikupljeno je 11.000 tona soli.

Većinski vlasnik Solane od 2003. godine je Eurofond. Kompanija je u stečaju od 2005, zbog duga od 13 hiljada eura.

Eurofond je u proteklom periodu više angažovan da 15 miliona kvadrata zemljišta Solane dobije status građevinskog zemljišta. Uprava je do sada raspisivala 10 oglasa za prodaju, a na posljednjem cijena je bila 190 miliona.

Bolje da Vlada ne radi

“SNP je svjesan da to što Vlada Crne Gore odmara ovih vrelih avgustovskih imajući u vidu koliko nas angažman Vlade sve zajedno košta, ali je zaista šteta da Solana ne radi u danima kada je trebalo da stvara profit i to zbog udruženog poduhvata Vlade, stečajnog suda i Elektroprivrede, istakao je Damjanović.

On je naveo da je potrebno identifikovati odgovornosti za neispunjenje skupštinskih zaključaka.

Bonus video: