Bijela: Brodogradilište krenulo da proširi tanker iz Italije

"Moguće je da ćemo dobiti još ovakvih poslova, ako ovaj bude odrađen dobro", kažu u JBB
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 19:03h

Dok se Vlada Crne Gore sprema da njegovu imovinu proda kroz programirani stečaj jer se brodogradiliše navodno, bavi “neperspektivnom djelatnošću” - remontom trgovačkih brodova umjesto da servisira jahte, Jadransko brodogradlište Bijela (JBB) ovih je dana ušlo u jedan od najkompleksnijih brodograđevinskih poslova u svojoj istoriji.

Na malom doku JBB u narednih par mjeseci, obaviće se izuzetno složen posao proširivanja trupa italijanskog tankera “Punta Azzura“, vrijedan više od pola miliona eura.

U Bijeloj je već počela montaža prve od ukupno pet novih sekcija trupa, svaka pojedinačne težine po 33 tone od limova koji su već izrezani prema predviđenim specifikacijama, a isporučila ih je kompanija “Tole“ iz Zrenjanina.

Nakon spajanja sekcija i završetka svih pratećih radova - antikorozivne zatite, postavljanja novih cjevovoda i slično, nove sekcije trupa za “P u nt a Azzurru“ će biti postavljene u adekvatan oblik u malom doku JBB, a dok potom naplavljen i spušten u more. Tako će u njega moći da uplovi italijanski tanker i onda “ući“ u svoju novu, “proširenu kožu“ koja ga u doku bude dočekala.

Potom će nova oplata biti spojena sa postojećim trupom tankera i na taj način biti drastično povećan teretni kapacitet tog broda. Tanker pripada italijanskoj kompaniji “Anapo“ iz Auguste, a služi za snabdijevanje brodova gorivom u toj velikoj luci na Siciliji. Po svoju “novu kožu“, odnosno na proširenje trupa, “Punta Azzurra“ bi u Bijelu trebala stići krajem narednog mjeseca gdje će je tada dočekati već izrađen novi dio trupa.

“Ono što je veoma bitno je da postoji mogućnost dobijanja još sličnih poslova, ako ovaj bude odrađen dobro”, kazao je “Vijestima” izvor iz menadžmenta Jadranskog brodogradiliša Bijela.

Brofogradilište je u projekat konverzije tankera “Punta Azzurra” ušlo u partnerstvu sa kompanijom “Tole”, sa kojom Jadranasko brodogradiliše sarađuje već godinama. “Tole” je osnovan 1989. godine u Zrenjaninu, a ta kompanija je preko svojih podružnica do sada poslovala u Srbiji, Crnoj Gori, Kipru, Bugarskoj i Egiptu. Bave se novogradnjom, konverzijom i remontom raznih vrsta brodova.

Samo u bivšem tivatskom Arsenalu i u Jadranskom brodogradilištu Bijela, preko te kompanije je u periodu od 1996. do 2008. godine, remontovano više od 350 velikih trgovačkih brodova.

Veoma složen Tehnološki postupak

Ovakav složen tehnološki postupak proširivanja trpa broda do sada se nije koristio nigdje na istočnoj obali Jadrana.

Menadžment Jadranskog brodogradilišta se za njega opredijelio jer je to znatno brža varijanta obavljanja posla, zbog koje će mali dok brodog ra d li šta biti mnogo kraće zauzet sa ovim projektom, nego da je “Punta Azzura“ u njega udokovan, a onda se na brod direktno montirala ponaosob svaka od pet novih sekcija trupa tankera. „Punta Azzura“ je mali tanker za bunkering odnosno snabdijevanje velikih brodova gorivom.

Brod od 1.463 bruto-tone, dug je 52 i širok 10,24 metara, a izgrađen je 1986. godine u La Speciji.

Bonus video: