Privredna komora: Podići svijest o zaštiti konkurencije

Iz PKCG su podsjetili da Ustav zabranjuje svako narušavanje slobodne konkurencije, odnosno organizovanje monopolskog, dominantnog položaja
78 pregleda 0 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Ažurirano: 10.08.2014. 12:58h

Pitanje zaštite konkurencije u Crnoj Gori je sve aktuelnije, prije svega za domaća preduzeća, zbog čega je, pored zakonodavnog okvira i institucija, potrebno jačati svijest ukupne javnosti o njenom značaju, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Poznavanje elemenata politike i prava iz oblasti zaštite konkurencije u Crnoj Gori, kako smatraju u PKCG, još nije na zadovoljavajućem nivou.

“Pri tome, nije riječ samo o zakonodavnom okviru i institucijama koje treba jačati, već i o nedostatku znanja i svijesti ukupne javnosti o potrebi konkurencije, njene efikasnosti i zaštite”, rekli su agenciji Mina-business iz stručne službe PKCG.

Propisi o zaštiti konkurencije predstavljaju, kako je objašnjeno, relativno novu granu prava u Crnoj Gori, pa je potrebno vrijeme da njena uloga, ovlašćenja i način rada zažive u praksi.

Crnogorsko tržište je liberalizovano i otvoreno za strane kompanije, pa je pitanje zaštite konkurencije sve aktuelnije, prije svega za domaća preduzeća u cilju zaštite slobodnog preduzetništva. Konkurencija i njena zaštita predstavljaju osnov tržišne ekonomije, ekonomske i političke stabilnosti zemlje, a slobodna konkurencija vodi nižim cijenama za potrošače.

“Potrebno je da se preduzeća ozbiljnije upoznaju sa pravilima zaštite konkurencije, s obzirom na to da je uočeno da su određene povrede konkurencije bile uglavnom posljedica njihovog nepoznavanja”, smatraju u PKCG.

Cilj slobodne konkurencije je, prije svega, stvaranje jednakih uslova privređivanja za sve učesnike na tržištu, što vodi povećanju konkurentnosti i pravne sigurnosti učesnika na tržištu.

Iz PKCG su podsjetili da Ustav zabranjuje svako narušavanje slobodne konkurencije, odnosno organizovanje nedozvoljenog monopolskog, dominantnog položaja.

“S ciljem stvaranja uslova za povećanje konkurentnosti privrede, Crna Gora je donijela novi Zakon o zaštiti konkurencije, čiji je cilj da spriječi dogovore između privrednih subjekata koji bi narušili konkurentnost i jednako se odnosi na privatna i preduzeća u državnom vlasništvu”, naveli su iz PKCG.

Efikasna zaštita konkurencije, kao temelj tržišne ekonomije, predstavlja, kako se dodaje, svojevrsni garant za obezbjeđivanje jedinstvenog evropskog tržišta.

“Evropska komisija (EK) je posvetila posebnu pažnju ovoj oblasti prilikom ocjenjivanja napretka Crne Gore. Država je u dosadašnjim izvještajima EU za oblast konkurencije, odnosno poglavlje 8 Acquis-a dobila pozitivne ocjene napretka u harmonizaciji propisa u ovoj oblasti”, precizirali su iz PKCG.

Doprinos toj temi dala je i PKCG organizujući seminar Uticaj zakona o zaštiti konkurencije na poslovanje privrednih subjekata u Crnoj Gori. Seminar je organizovan sa Agencijom za zaštitu konkurencije i ALA projektom, koji kofinansira EU, a implementira njemačka Agencija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Projekat treba da obezbijedi usklađivanje regulative u oblasti zaštite konkurencije i Direktive o uslugama. Jedan od njegovih ciljeva je podizanje svijesti među privrednicima o potrebi poštovanja pravila konkurencije koja imaju značajan uticaj i na potrošače, cijene, kvalitet usluge, odnosno proizvoda koji se nalaze na crnogorskom tržištu, što može da utiče na poboljšanje cijelog ekonomskog ambijenta.

Bonus video: