Ukrajinci će od Kotora morati da zakupe plac: Kvadrati u Grblju nijesu na prodaju

Vlasnik firme je pristao na ponudu i planirao da na 30.000 metara kvadratnih otvori i prvi delfinarijum. Čeka se još odluka gradske Skupštine
2 komentar(a)
Opština Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Opština Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 30.07.2014. 20:25h

Ukrajinski investitor koji je namjeravao da otkupi 30 hiljada kvadrata zemlje na lokalitetu nekadašnje divlje deponije Trešanjski mlin u Grblju, to neće moći, već će morati da zakupi zemljište.

Riječ je o lokaciji na kojoj je trebalo da se gradi regionalna deponija za primorske opštine, ali se od toga odustalo prije par godina zbog protivljenja mještana. Umjesto deponije na tom lokalitetu do 2016. godine bi trebalo da se sagradi akva park sa delfinarijumom.

Direktor i vlasnik firme “Aqualand Montenegro” Dmitri Lyarskiy kazao je ranije “Vijestima” da oni imaju nekoliko akva parkova u Ukrajini i istočnoj Evropi, te da žele da ovaj projekat realizuju u kotorskoj opštini kao jedan novi vid turističke ponude.

On je tada rekao da je riječ o investiciji vrijednoj oko osam miliona eura, te da to nije konačna cifra, jer zavisi od cijene zemljišta koje će Opština odrediti. Investitor je odustao od prvobitnog zahtjeva da otkupi zemlju, i prihvatio zakup od 30 godina.

Opština Kotor je pripremila odluku o davanju u zakup koja će se naći pred odbornicima na narednom skupštinskom zasijedanju koje bi trebalo da bude uskoro zakazano. Odlukom je precizirano da se u zakup daju tri katastarske parcele u katastarskoj opštini KO Prijedor u Grblju, ukupne površine 30 hiljada kvadrata, uz početnu mjesečnu nadonadu od 2.381 euro.

Postupak davanja u zakup vršit će se javnim nadmetanjem, a početna cijena utvrđena je na osnovu procjene sudskog vještaka.

Nema imovinskih prepreka bivši vlasnici biće obeštećeni

U listu nepokretnosti kat. parcela 1563 KO Prijeradi ima površinu 11,649 kvadrata i po kulturi predstavlja šume 3. klase, kat parcela 1565 je površine 15.441 i predstavlja “sada bivšu deponiju smeća”, dok je kat. parcela 1564 površine 700 kvadrat pašnjak 3. klase.

Za katastarsku parcelu 1563 evidentirana je zabilježba sudskog spora po tužbi Radomira Dobriše i još nekoliko osoba protiv Opštine Kotor koji se vodi pred Osnovnim sudom u Kotoru.

Bivši vlasnici potražuju djelove parcela, povraćaj ili naknadu. Iz Opštine je objašnjeno da sudska zabilježba nije smetnja davanju u zakup, jer će ukoliko se sudski utvrdi osnovanost tužbe bivših vlasnika, njima biti isplaćena nadoknada za zemlju oduzetu 1981. za potrebe deponije.

Bonus video: