Država povećala vlasnički udio u EPCG zbog poreskog duga

Država je tako povećala vlasnički udio na 56,9 odsto a italijanska kompanija A2A smanjila na 41,7 odsto
109 pregleda 2 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.07.2014. 15:22h

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) usvojila je većinom glasova odluku o pretvaranju poreskog duga EPCG od 45 miliona eura u akcijski kapital, čime je država Crna Gora povećala udio na 56,9 odsto.

Nakon završetka transakcije, italijanska kompanija A2A imaće 41,7 odsto, a manjinski akcionari 1,34 odsto akcija.

Prije ove transakcije država je u EPCG imala 55 odsto udjela, a strateški partner A2A 43,7 odsto kapitala.

Sekretar Skupštine EPCG Milivoje Vujačić podsjetio je da je crnogorski parlament 27. decembra 2013. godine zatražio da se potraživanja države od 45 miliona eura po osnovu poreza i doprinosa zamijene za kapital po nominalnoj vrijednosti akcija.

Takav predlog parlamenta vrednovan je kao stav jednog akcionara sve dok na današnoj Skupštini nije ovjereno većinom glasova.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević odgovorio je da ta energetska kompanija izuzetno likvidna i da je problem bio na koji način da se plate potraživanja, jer se dnevno na berzi trguje sa po tri akcije Elektroprivrede, zbog čega se država odlučila za nominalnu cijenu

„Neshvatljivo je da se neko stavlja iznad države Crne Gore, posebno kada je riječ o njenim potraživanjima, kao što je nedopustivo odlaganje izmirenja duga uz obrazloženje da nema pouzdane tržišne vrijednosti akcija. Neshvatljivo je i predloženo namirenje po fer cijeni akcija, što do sada u ekonomiji i pravu nije poznato “, kazao je Miličković.

On je rekao da je sporan i način obračuna te cijene i zapitao zašto onda u Crnoj Gori postoje tržište i berze, optužujući premijera Đukanovića i predstavnike nacionalne energetske kompanije da su svojim potezima obesmislili tržišni kapital.

Prema njegovim riječima, rješenje je bilo jednostavno i ne bi dolazilo do situacije da Skupština akcionara usvaja „kompenzaciju akcija po fer cijeni“ da je državi plaćen poreski dug.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević odgovorio je da ta energetska kompanija izuzetno likvidna i da je problem bio na koji način da se plate potraživanja, jer se dnevno na berzi trguje sa po tri akcije Elektroprivrede, zbog čega se država odlučila za nominalnu cijenu.

Skupština akcionara usvojila je i finansijski izvještaj o poslovanju u prošloj godini EPCG za koju je predočeno da je radila u složenim uslovima, uredno snabdijevajući potrošače strujom, prebacujući proizvodni plan za 21,2 odsto, zahvaljujući prije svega povoljnoj hidrologiji.

Saopšteno je i da je EPCG ostvarila profit veći od 25 miliona eura, izmirila sve obaveze prema dobavljačima, kao i plate za 2.339 stalno zaposlenih i naplatila 95,4 odsto potraživanja za utrošenu električnu energiju.

Miličković; Novac nikada neće biti izmiren

U ime manjinskih akcionara Miličković je optužio menadžment EPCG i zbog nenaplećnih potraživanja za isporučenu struju Kombinatu alumijuma iz Podgorice i ocijenio da će taj novac završiti u stečajnoj masi i nikada neće biti izmiren.

Prema riječima Miličkovića, EPCG nije plaćala državi poreze i doprinose, dok je u istom periodu veoma ažurno isplaćivala milionske iznose za konsultantske i pravne usluge italijanskoj kompaniji A2A i američkoj konsultantskoj kući Bein.

„Troškovi po tom osnovu su oko 20 miliona eura, što je nedopustivo jer je EPCG ulaskom A2A u EPCG trebala da dobije strateškog partnera koji će joj prenijeti svoja iskustva za šta neće morati da plaća“, istakao je Miličković.

On je naglasio da je u Crnoj Gori obavezujući za sve Zakon o javnim nabavkama i zapitao zašto to nije ispoštovala i EPCG kada je riječ o konsultanstkim uslugama.

Kovačević je odgovorio da se u EPCG po tom pitanju sprovodi kontrola da bi se utvrdilo šta je sve fakturisano.

Bonus video: