Radnici Toščelika traže da budu uvršteni u izmjene Zakona o PIO

U Toščeliku se, kako se navodi u saopštenju, uveliko radi na pripremi dokumentacije i provjeri staža
55 pregleda 0 komentar(a)
Željezara Toščelik, Foto: Ivan Petrušić
Željezara Toščelik, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 15.07.2014. 13:07h

Radnici nikšićkog Toščelika, njih 45, koji traže povoljnosti pri penzionisanju, iste one koje su imali i njihove kolege iz KAP-a, od nadležnih insitucija traže da ispune data obećanja i uvrste ih u izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Prema predlogu poslanika DPS-a u Zakon o PIO bio bi dodat novi član koji bi omogućio radnicima Željezare i njenih ranijih pogona, kojima je zbog stečaja prestao radni odnos a imaju navršenih 30.godina staža, da mogu da ostvare pravo na starosnu penziju.

Iz tog zakona bi bili izuzeti sadašnji radnici Toščelika, koji su nakon prodaje Željezare ostali da rade jer im je prilikom realizacije socijalnog programa falilo mjesec-dva da bi mogli da se penzionišu.

U saopštenju za javnost radnici podsjećaju da je Zoran Jelić, predsjednik skupštinskog Odbora za rad i socijalnu politiku, kazao da smatra da su zahtjevi nikšićkih metalurga opravdani i da treba da se penzionišu pod istim uslovima kao i njihove kolege iz KAP-a, kao i da im je Predrag Bošković, ministar rada i socijalnog staranja, "na jednom od mnogobrojnih sastanaka", a bilo ih je 11, obećao da će pokušati da im pomogne u pronalaženju rješenja vezanih za otpremnine.

U Toščeliku se, kako se navodi u saopštenju, uveliko radi na pripremi dokumentacije i provjeri staža.

Radnici u saopštenju navode da su prilikom realizacije socijalnog programa u Željezari pravo na penziju ostvarile "mnoge njihove kolege koje su radile u kancelariji i dobili po tri mjeseca beneficiranog radnog staža".

"Prije mjesec u sali SO Nikšić, uz prisustvo preko stotinu radnika, ministar Bošković je, odgovarajući na pitanja, kazao da će se zakon donijeti za sadašnje radnike Toščelika i bivših pogona Željezare.Međutim, ovih dana smo dobili informaciju da je pokrenut postupak o usvajanju izmjene pomenutog zakona, ali smo mi, nekim čudom, izuzeti i da se njegovo eventualno usvajanje ne bi odnosilo na nas 45", stoji u saopštenju za javnost.

Ukoliko i oni ne budu uvršteni u izmjene pomenutog zakona za pomoć će se obratiti Evropskoj komisiji koja, kako ističu, "izgleda bolje razumije njihove probleme od institucija države".

Radnici u saopštenju navode da su prilikom realizacije socijalnog programa u Željezari pravo na penziju ostvarile "mnoge njihove kolege koje su radile u kancelariji i dobili po tri mjeseca beneficiranog radnog staža".

"Ovih 45 radnika koji su direktno radili u proizvodnji i bili izloženi raznim štetnim uticajima je imalo samo po dva mjeseca uvećanog staža, što je i bio razlog da ne mogu da ostvare pravo na penziju i otpremnine“, stoji u saopštenju. I prošle godine se jedan dio radnika Toščelika penzionisao uz otpremnine od 23.000 eura, a njih 45 je opet ostalo "kratkih rukava".

"Jula 2013.godine Skupština usvaja diskriminatorski zakon i omogućava radnicima aluminijumske industrije penzionisanje izostavljajući radnike Toščelika, što nije bio slučaj kada su išli radnici Željezare u penziju a to pravo su ostvarili i mnogi radnici KAP-a", navodi sa u saopštenju za javnost 45, kako se potpisaše, "zaboravljenih radnika".

Ukoliko bi bile usvojene predložene izmjene Zakona o PIO povoljne uslove penzionisanja moglo bi da iskoristi oko 250 nikšićkih metalurga, a za njegovo sprovođenje iz državnog budžeta je potrebno obezbijediti oko 990.000 eura na godišnjem nivou.

Bonus video: