Austrijski privrednici zainteresovani za Crnu Goru

"Trenutno u Crnoj Gori nema nafte ni gasa, ali možda ćemo ih naći u crnogorskom podmorju i napraviti rezerve"
71 pregleda 1 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Ažurirano: 14.07.2014. 15:22h

Austrijski privrednici otvoreni su za saradnju u svim sektorima u kojima su crnogorski razvojni prioriteti, a zainteresovani su i za realizaciju zajedničkih ulaganja i projekata, saopštio je predsjednik Savezne privredne komore Austrije, Christoph Leitl.

On je za Glasnik Privredne komore (PKCG) kazao da su austrijske kompanije zainteresovane za infrastrukturne, kao i projekte u turizmu, energetici i poljoprivredi.

"Crna Gora će graditi autoput prema granici sa Srbijom, što je investicija od oko 800 miliona eura tokom narednih nekoliko godina. Riječ je ogromnom projektu koji podrazumijeva izgradnju velikog broja tunela”, rekao je Leitl.

On je dodao da Austrija posjeduje veliko znanje o izgradnji tunela i spremna je da u tome učestvuje.

Austrijski privrednici su, takođe, zainteresovani za crnogorski turizam, posebno zimski, kao i izgradnju turističke infrastrukture.

Crna Gora će graditi autoput prema granici sa Srbijom, što je investicija od oko 800 miliona EUR tokom narednih nekoliko godina. Riječ je ogromnom projektu koji podrazumijeva izgradnju velikog broja tunela”

Prema njegovim riječima, značajna je biomasa u šumama, a postoji i obnovljiva energija koja ne košta mnogo, a predstavlja mogućnost za Crnu Goru, i uklapa se u zaštitu životne sredine.

"Zainteresovani smo i za crnogorsku poljoprivredu. Otvoreni smo za saradnju u svim sektorima u kojima su vaši prioriteti, za realizaciju zajedničkih ulaganja i projekata. Ne postoji ništa što austrijske kompanije nijesu sposobne da urade”, kazao je Leitl.

On je naveo da Austrija prati put Crne Gore prema EU i to će raditi i ubuduće.

"Optimizam, duga istorija i kultura, status nezavisnosti, vještine i talenti kojih ima tako mnogo u narodu koji živi u Crnoj Gori, garant su da će put kojim idete biti uspješan, ali znajte da će tražiti dosta angažovanja”, ocijenio je Leitl.

Komore će, kako je naveo, baštiniti saradnju kompanija dvije zemlje, sa ciljem da njihovo međusobno iskustvo dovede do boljeg uspjeha u ekonomskim aktivnostima.

"Možemo pomoći u smislu edukacije, organizovati izložbe. Možemo obezbijediti informacije, a možemo donijeti našu ekspertizu na evropskom nivou i na taj način poboljšati uslove vašeg evropskog ekonomskog okvira. To je ono što mnoge zemlje, pa i na zapadnom Balkanu ne shvataju”, saopštio je Leitl.

"Možemo pomoći u smislu edukacije, organizovati izložbe. Možemo obezbijediti informacije, a možemo donijeti našu ekspertizu na evropskom nivou i na taj način poboljšati uslove vašeg evropskog ekonomskog okvira"

"Morate pružati konkretne usluge. Austrijska komora, na primjer, stvarajući kompanije i prateći ih, obrazuje mlade ljude u takozvanom dualnom sistemu, što se odnosi na škole i profesionalno obrazovanje u kombinaciji i ponude za cjeloživotno učenje”, rekao je Leitl.

On je naveo da je bitna činjenica i to što imaju kancelarije širom svijeta.

"Njih je 160 i daju našim kompanijama mogućnost da dobiju informacije o svakoj tački na svijetu i uslovima za biznis koji tamo vladaju. Organizujemo im i kontakte sa potencijalnim partnerima preko kojih, kroz neposrednu komunikaciju, mogu da uspješno sklope poslove”, kazao je Leitl.

Bonus video: