Tajna zarada braće Ban

KHOV nije objavila poslovanje firme u 2013. kada je bila akcionarsko društvo, uklonila i ostale izvještaje
381 pregleda 6 komentar(a)
Trajekt, Foto: Siniša Luković
Trajekt, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.06.2014. 12:36h

Vlasnici preduzeća Pomorski saobraćaj, grbaljsko-podgorički biznismeni, braća Dejan i Duško Ban, bliski premijeru Milu Đukanoviću, transformisali su tu monopolističku kompaniju iz akcionarskog u društvo sa ograničenom odgovornošću.

Na taj način, javnosti je spriječen uvid u finansijsko poslovanje kompanije koja je prava fabrika para jer uživa monopol na jedinoj trajektnoj liniji u državi - Kamenari-Lepetane, preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj.

“Vijesti” juče od Dejana Bana nijesu mogle dobiti reakciju da li je to urađeno da bi sakrili poslovanje odnosno koji je razlog za takvu odluku, jer nije odgovarao na pozive nat elefonski broj dostupan redakciji i sms poruke.

Dok je poslovao kao akcionarsko društvo, Pomorski saobraćaj je po zakonu bio obavezan da redovno prijavljuje i Komisiji za hartije od vrijednosti (KHOV) predaje finansijske izvještaje, koji su objavljivani na sajtu KHOV.

„Preduzeće Pomorski saobraćaj D.O.O. Herceg Novi donijelo je odluku o promjeni organizacionog oblika iz akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću, što je i objavljeno na sajtu Centralnog registra privrednih subjekata 20. marta ove godine, kao i u Službenom listu Crne Gore. S obzirom na to da se na sajtu KHOV objavljuju izvještaji akcionarskih društava čijim se akcijama javno trguje na Montenegroberzi, Pomorski saobraćaj ne ispunjava uslove da bi se njegovi izvještaji objavljivali na sajtu KHOV“, saopštio je „Vijestima“ predsjednik KHOV-a, Zoran Đikanović.

Osim što nije objavila prošlogodišnji izvještaj o poslovanju, kada je kompanija bila akcionarsko društvo, KHOV je u međuvremenu sa svog sajta uklonila i sve ranije izvještaje o finansijskom poslovanju firme braće Ban. Pomorski saobraćaj je 2012. poslovao sa čistim profitom od 1.630.549 eura prije oporezivanja, što je 7,4 odsto bolji rezultat nego 2011. Prema odluci Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore, kompanija Pomorski saobraćaj, čiji je većinski vlasnik tada bio Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, privatizovana je bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi.

Kupoprodajni ugovor je potpisan 2004, sa firmom Pro House iz Podgorice u vlasništvu Duška Bana, a koja je dobar dio svojih obaveza prema državi u ovoj transakciji platila obveznicama stare devizne štednje. Dvije trećine Pomorskog saobraćaja formalno pripadaju Pro Houseu, dok je vlasnik ostatka akcija Dejan Ban, koji je i izvršni direktor kompanije sa sjedištem u Kamenarima.

Bonus video: