Poruka za VDT: Samo pogledajte izvještaj DRI, i imaćete puno posla sa nekima u Vladi

"Ljudi, je li to moguće da se ovakve stvari dešavaju u državi, a da državni tužilac ćuti?"
80 pregleda 2 komentar(a)
Parlament, skupština Crne gore, Foto: Luka Zeković
Parlament, skupština Crne gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.06.2014. 12:26h

U Skupštini je danas završena rasprava o izvještaju Komisije za koncesije za prošlu godinu tokom koje su poslanici ocijenili da je stanje u toj oblasti neodrživo i da njime treba da se bavi tužilaštvo i policija. Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore i Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije (SNP) pozvale su vrhovnog državnog tužioca da pažljivo pročita izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o radu Komisije za koncesije jer će on najbolje pokrenuti pitanje odgovornosti mnogih kojih su u »vrlo opasnoj zoni krivične odgovornosti za sve što su uradili«.Jonica je kazala da je poslanički klub SNP-a danas poslao Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) izvještaj DRI "da počnu da rade svoj posao"."Vrhovni državni tužilac će, čitajući ovaj izvještaj, imati jako mnogo posla sa nekima u Vladi, ako se bude bavio svojim poslom", navela je Jonica.

Kako gledaste da se otima od Crne Gore i od građana? Poslanik Pozitivne, Goran Tuponja, pozvao je i ministre ekonomije i poljoprivrede, Vladimira Kavarića i Petra Ivanovića da preduzemu mjere u okviru svojih nadležnosti da se uvede red u ovoj oblasti. Predsjednik Komisije za koncesije, Slobodan Perović, rekao je da se u parlamentu čuju ocjene koje se zasnivaju na opštoj predstavi svega i svačega."Naše je da se služimo zakonom i da ga primjenjujemo, a ne da ga proširujemo", kazao je Perović.Objašnjenja Perovića poslanici su ocijenili kao pridike, a njegovo ponašanje nekorektnim.

"Čulo se od Perovića da smo poslanici od moći, a da ste vi tamo od struke. Znači li ti da mi nijesmo od struke? Mislim da je to nekorektno", navela je Jonica. Ona je dodala da nije bilo Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ne bi Crna Gora znala šta se čini sa koncesijama."Kažete nijeste nadležni, šta će nam onda Komisija? Da pišete izvještaj i da kažete da nijeste nadležni za sve ono što mi kažemo da ne valja?", pitala je Jonica. "Kako gledaste da se otima od Crne Gore i od građana?".Ona je poručila da se ne može samo pričati o promjeni Zakona, da se primijenio postojeći dobilo bi se više novca od koncesija.

U Skupštini i riječi Mladena Delića Jasavić je, govoreći o stanju o oblasti koncesija, citirala poznatog sportskog novinara Mladena Delića."Ljudi, je li to moguće da se ovakve stvari dešavaju u državi, a da državni tužilac ćuti?", pitala je Jasavić.Ona je kazala da Tužilaštvo treba da krene od Vlade i utvrdi odgovornost ljudi koji su dali saglasnost na koncesije."Pozivam i Upravu policije i Tužilaštvo da koordinirano krenu u akciju utvrđivanja činjenica koje je navela DRI. Ako ne krenu, možemo da kažemo da su institucije mrtve, zarobljene", rekla je Jasavić.

Vlada je, kako je dodala, opustošila sjever sa ovakvim koncesija, vrlo je malo vajde bilo za građane sjevera.

Emilo Labudović iz Demokratskog fronta ocijenio je da komentar Delića "Ovo je ludnica" više odgovara situaciji nego onaj kojeg je navela Jasavić."Ovdje nema rješenja bez smjene vlasti, a smjena je jedino moguća ako nam se pridužite, sad je prilika", poručio je Labudović obraćajući se Jasavić.

Perić: Prihodi mizerni, negdje od toga prave stadioneNikola Gegaj iz Demokratske partije socijalista (DPS) smatra da je izvještaj Komisije za koncesije preslikani izvještaj iz 2011."Postojeće stanje u oblastio koncesija je neodrživo. Preporuke DRI nijesu realizovane, evidentno je da je potrebna bolja koordinacija nadležnih u ovoj oblasti", kazao je Gegaj i sugerisao da naknade za eksploataciju prirodnih resursa budu stimulativnije. Srđan Perić iz Pozitivne smatra da su, između ostalog, prihodi od koncesija na igre na sreću mizerno mali, a od toga se u srećnim državama prave stadioni. On je pitao za šta je Komisija nadležna osim što piše izvještaj, seminarski, koji košta preko 60 hiljada eura"Skupljeg seminarskog još nijesam vidio. Ukoliko ne izglasamo ovaj izvještaj nikom ništa, a ukoliko i pored kritika bude izglasan, opet nikom ništa", konstatovao je Perić.Potpredsjednik parlamenta Branko Radulović objasnio je da se izvještaj ne glasa "pa na žalost ne pada Komisija ako se ne izglasa", već se donose zaključci. Predsjednik Odbora za ekonomiju i poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović, najavio je da će tekst zaključaka biti pripremljen do glasanja i predložio da jedan od zaključaka bude obavezno održavanje kontrolnih saslušanja. On je saopštio da je stiglo pismo direktora Uprave za šume, Radoša Šućura koji se obraća povodom diskusije određenog broja poslanika i spori navode iz izveštaja DRI."Iz Uprave za šume pozivaju poslanike da ih posjete u Pljevljima. Mislim da Uprava kao i ostali odgovorni u ovoj oblasti treba malo da posjete parlament", rekao je Damjanović.Prihodi od koncesija su u prošloj godini iznosili 13,2 miliona eura, što je oko četiri odsto više u odnosu na 2012. kada su iznosili 12,7 odsto. Prihodi od koncesija su u prošloj godini skoro upola manji u odnosu na 2011. Državna revizorska institucija utvrdila je da veliki broj koncesionara ne izmiruje uredno poreske obaveze, što je uticalo na naplatu naknada od koncesija za korišćenje prirodnih bogatstava. DRI je, u izvještaju o reviziji prihoda budžeta po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama za korišćenje prirodnih bogatstava, konstatovala da državni organi prilikom zaključivanja ugovora uglavnom ne koriste instrumente obezbjeđenja naplate koncesione naknade, koji bi je činili jednostavnom, brzom i efikasnom.

Bonus video: