Poslanici o porezu na ugljovodonike: Parama od nafte da upravlja Skupština

U poseban fond 80 odsto prihoda od nafte i gasa, a novac će ići i za infrastrukturu i Fond PIO
56 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.06.2014. 17:20h

Skupština treba da odlučuje kako će se trošiti novac koji se dobije od pronađene nafte i gasa u podmorju. Potrebno je i da Vlada izjednači domaće i strane firme u vezi sa plaćanjem poreza na dobit u toj djelatnosti, kao i da odredi vremenski rok u kome će se priznavati gubitak nastao u pripremama za ekspolataciju nafte u odnosu na konačnu dobit.

To su najznačajniji zahtjevi koje je opozicije juče u Skupštini iznijela na predlog zakona o porezu na ugljovodonike. Tim aktom je predviđeno da se dobit kompanija oporezuje po stopi od 59 odsto, da se 80 odsto novca usmjeri u posebni fond, a 20 odsto u budžet.

Ministar finansija Radoje Žugić naveo je da bi dio novca iz fonda išao za infrastrukturu, a dio za pokrivanje deficita fonda PIO. Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da Vlada mora mijenjati rješenje kako bi izjednačila strane i domaće firme. Za njega je problematično to što je predlog u skupštinsku proceduru upućen po hitnom postupku u februaru, kako bi ponuđači na tenderu za istraživanje nafte i gasa imali sve detalje, a sada su moguće njegove izmjene.

SNP i Pozitivna smatrajuda se Skupština mora odlučivati o trošenju novca. Pozitivna traži i da Vlada do sredine jula donese poseban zakon o tom fondu.

"Firmama treba na maksimalno 7 godina priznavati gubitak iz priprema za ekspolataciju nafte na račun dobiti", rekao je Mladen Bojanić (Pozitivna).

Branko Radulović (DF) rekao je da vlada nema kredibilitet da organizuje taj posao, te da bi ga trebalo raditi zajedno sa Hrvatima i Slovencima, dok je Zoran Jelić (DPS) pitao koliko novca iz budžeta treba za sprovođenje zakona.

Pomoćnik ministra ekonomije za ovu oblast Vladan Dubljević rekao je da će efekti po budžet biti značajni jer će se uz koncesione naknade oporezovati ukupno 62 do 68 odsto neto profita koji će kompanije ostvarivati.

Bonus video: