Prigovor Mađara na partnera Boksita: Žale se što ruda ide Daki

Iz Vagon impexa će tražiti revidiranje odluka po javnom pozivu i nadoknadu štete
86 pregleda 0 komentar(a)
Rudnici boksita, Foto: Ivan Petrušić
Rudnici boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 31.05.2014. 07:27h

Mađarski Vagon impex žaliće se Privrednom sudu u Podgorici zbog odluke stečajnog upravnika nikšićkih Boksita Zdravka Cicmila da sa nikšićkim Neksanom Miodraga Dake Davidovića potpiše ugovor o kupoprodaji rude.

Ugovor je zaključen nakon što prvorangirana ofšor grupa Professional nije uplatila avans za rudu i obezbijedila bankarske garancije od 405.000 eura.

Iz Vagon impexa će tražiti revidiranje odluka po javnom pozivu i nadoknadu štete jer smatraju da je Cicmil, nakon što Professional nije ispunio dogovoreno, morao nastaviti saradnju sa njima.

"Od 2004. godine iz rudnika je mađarskim kupcima isporučeno preko milion tona boksita”, zvanično je saopšteno "Vijestima" iz mađarske kompanije.

Oni navode da je Vagon impex od decembra 2012. do sada kupio i na vrijeme platio 113.746 tona rude, da su isporuke suspendovane samo za vrijeme štrajkova, blokada i vremenskih neprilika, kao i da je, kako tvrde, prosječna cijena kupljene rude bila 27 eura po toni.

"Potpisivanjem ugovora o isporuci 450.000 tona rude do sredine 2016. godine bila je obezbijeđena sigurna egzistencija zaposlenih, kao i poslovanje Rudnika boksita. Ugovor je stečajni upravnik otkazao 23. aprila pozivajući se na rezultat javnog poziva za plasman rude, što je značilo oko 400.000 eura minusa u prihodima nikšićke kompanije do danas", naglasili su u saopštenju koje je potpisao vlasnik firme, Andraš Raško.

Istakli su da su, nakon što je propao posao sa izabranim partnerom, ponudili predlog ugovora zasnovanog na smanjenoj količini, izmjenama na tržištu, kao što je pad cijene lužine, dodatni troškovi zbog visine ZnO i poplava...

Bonus video: