Šamir: Drago mi je što vidim tri generacije koje se bave poljoprivredom

Šamir je kazao da mu je drago što se uvjerio da se u Crnoj Gori može dobro živjeti od poljoprivrede
59 pregleda 0 komentar(a)
Petar Ivanović, Jair Šamir, posjeta Danilovgrad, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Petar Ivanović, Jair Šamir, posjeta Danilovgrad, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Ažurirano: 29.05.2014. 18:00h

Posjeta privrednika iz Izraela šansa je za crnogorske proizvođače u mnogim sektorima da se povežu sa potencijalnim investitorima iz te države, rekao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Delegacija iz Izraela, na čelu sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Jairom Šamirom, završila je boravak u Crnoj Gori posjetom Danilovgradu i poljoprivrednim proizvođačima iz Bjelopavlića.

"Mislim da smo otvorili mnogo vrata i siguran sam da će to dati rezultate. Cilj nam je da ojačamo naša porodična gazdinstva, da biznis u poljoprivredi prenesu na naredne generacije", ocijenio je Ivanović.

Šamir je, nakon obilaska imanja Veselina Jovovića u mjestu Jelenak, rekao da mu je drago što na jednom gazdinstvu vidi tri generacije koje se bave poljoprivredom, i da su zadovoljni onim što postižu.

Porodično gazdinstvo Jovovića je korisnik tehnoloških postignuća Izraela u sektoru poljoprivrede. Dio plastenika u kome se već desetak godina uspješno uzgaja povrće je izraelske proizvodnje.

"Kada vidite da su djeca maksimalno angažovana na porodičnom biznisu, a svi nastoje da uče i dalje postižu još bolje rezultate i kvalitet proizvoda. To je tajna budućeg uspjeha. Izrael ima neke ključeve za budućnost, bilo da je to znanje ili umijeće, iskustvo ili tehnologija, u svakom slučaju spremni smo da to podijelimo", rekao je Šamir.

On je kazao da mu je drago što se uvjerio da se u Crnoj Gori može dobro živjeti od poljoprivrede.

Porodično gazdinstvo Jovovića je korisnik tehnoloških postignuća Izraela u sektoru poljoprivrede. Dio plastenika u kome se već desetak godina uspješno uzgaja povrće je izraelske proizvodnje.

Za spremnost Izraela da nastavi podršku crnogorskoj poljoprivredi, Jovović, koji proizvodi godišnje oko 800 tona povrća i začinskog bilja, na dva hektara plastenika i 18 hektara otvorenog prostora, kaže da dolazi u pravo vrijeme.

"Ovo je korak naprijed u saradnji koju smo ostvarili sa Izraelom prije desetak godina i momenat za definisanje novih mogućnosti za podršku u dijelu koji je nama trenutno potreban, kako bi povećali proizvodnju, kvalitet i konkuretnost. Možemo da unaprijedimo našu proizvodnju, jer postoje nove tehnologije koje bi nam u tome pomogle, kao što je oprema za regulaciju temperature u plastenicima, koja bi poboljšala rast biljaka i kvalitet ploda", rekao je Jovović.

Bonus video: