Kavarić: Naći novog vlasnika kroz stečajni proces je jedino održivo rješenje za Solanu

Solanu je od 2003. do ove godine kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović
74 pregleda 3 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Solana Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 29.05.2014. 16:04h

Nalaženje novog vlasnika kroz stečajni proces jedino je održivo rješenje za ulcinjsku Solanu “Bajo Sekulić”, saopštio je danas ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Janka Vučinića u Skupštini, kazao da nadležnost za rješavanje situacije u Solani na Privrednom sudu, a da Vlada jedino može da pomogne u organizaciji proizvodnje dok je preduzeće u stečaju.

Kavarić je, komentarišući predlog Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije da Vlada i Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte sagledaju mogućnost vraćanja većinskog dijela akcija Solane u državno vlasništvo, kazao da je to preduzeće akcionarsko društvo, koje je osnovano i posluje shodno Zakonu o privrednim društvima.

“Solana nije privatizovana po postupku koji je vodila Vlada, već putem masovne vaučerske privatizacije i kupovinom akcija na berzi. Zato ne postoji nikakav privatizacioni ugovor između Vlade i vlasnika akcionarskog kapitala po kojem bi se realizovalo eventualno poravnanje” saopštio je Kavarić.

On je, komentarišući predlog Komisije da Investiciono-razvojni fond (IRF) pruži podršku prvorangiranom na tenderu za poslovno-tehničku saradnju u cilju pokretanja proizvodnje u Solani, a da Elektroprivreda (EPCG) uključi struju tom preduzeću, rekao da se postupak stečaja vodi pod okriljem stečajnog upravnika i sudije, koji su nadležni za zaključivanje eventualnih ugovora.

“Tehnički bi bilo moguće, iako mi to ne predlažemo, da se kupi imovina Solane. To bi bilo besmisleno sa aspekta države jer znamo cijenu imovine”, rekao je Kavarić.

On je dodao da je druga mogućnost kupovina akcija preduzeća koje je bankrotiralo.

Prema njegovim riječima, jedini način da se dođe do održivog rješenja za Solanu je da se kroz proces stečaja definiše novi vlasnik, iako tome ne pomaže procjena vrijednosti imovine od 225 miliona eura.

“Vlada i resorno Ministarstvo su spremni da daju punu podršku svakom dogovoru koji može dovesti do nastavka proizvodnje u Solani, ali u okviru zakonskih ovlašćenja kojima raspolažemo”, zaključio je Kavarić.

Solanu je od 2003. do ove godine kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada eura.

U kompaniju je 2005. godine uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada eura. Ta vrsta stečaja, koji podrazumijeva da ih niko ne goni za dugove, nije dala rezultate, pa je početkom 2011. godine stečajni sudija Dragan Vučević uveo klasični stečaj.

Vlada je u novembru 2011. godine Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), vlasnik 73,36 odsto akcija ulcinjske Solane sakriven je iza HB zbirnog kastodi računa 3. Fond Trend ima 5,89 odsto akcija ulcinjskog preduzeća, podgorička kompanija Flash posjeduje 5,36 odsto. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto akcija preduzeća.