Ivanović: Golim okom vidljivo da postoji obradivo zemljište koje nije u funkciji

Kada je u pitanju opština Nikšić, katastarska opština Grahovo, kako je precizirao Ivanović, raspolaže sa ukupnom površinom od 571 hektar
4 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2014. 11:40h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović potpisao je danas ugovore o zakupu zemljišta u državnom vlasništvu na području opština Nikšić i Ulcinj.

Ivanović je ugovore za Grahovo i Šasko polje potpisao sa poljoprivrednim proizvođačem sa Žabljaka Vasilijem Jakšićem, predstavnicima nikšićkih kompanija Agromil i Herbal Montenegro, kao i firmom Paka Europe.

Ivanović je rekao na konferenciji za novinare da prema popisu koji je sproveden 2010. godine, a koji se bazirao na korisničkom, a ne vlasničkom osnovu, Crna Gora ukupno ima 309,24 hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se obrađuje 221,3 hiljade hektara.

"Ako pogledate statistički godišnjak iz 2012. godine vidjećete da je ukupna površina poljoprivrednog zemljišta mnogo veća i iznosi 515,74 hiljade hektara", rekao je Ivanović.

On je saopštio da ni ovog puta "nema namjeru da otvara bilo kakvu polemiku oko statistike".

"Ono što može golim okom da se vidi u Crnoj Gori jeste da postoji obradivo pojoprivredno zemljište koje nije u funkciji", kazao je Ivanović.

Kada je u pitanju opština Nikšić, katastarska opština Grahovo, kako je precizirao Ivanović, raspolaže sa ukupnom površinom od 571 hektar, od čega je korišćeno poljoprovredno zemljište 210 hektara, a danas se stavlja pod zakup 30 hektara.

"Katastarska opština Kočani ima 640 hektara zemljišta, od čega je korišćeno poljoprivredno zemljište 415 hektara, a danas stavljamo u funkciju 22 hektara", rekao je Ivanović.

Ivanović je dodao da je, kada je u pitanju Opština Ulcinj, 65 hektara stavljeno u funkciju.

Na konferenciji za novinare predstavljena je i publikacija Ministarstva pod nazivom "Poljoprivreda za djecu", koja će, prema riječima Ivanovića, djeci na lagan i primamljiv način primaći ono što jeste poljoprivredna proizvodnja.

"Naše tržište kada govorimo o poljoprivredi za ovaj uzrast vezano je za djecu koja su u gradskim sredinama, jer sam uvjeren, obilazeći razna područja Crne Gore, da sva ona djeca koja sada žive na selu imaju dobru predstavu o tome šta je pojoprivreda", kazao je Ivanović.

On je dodao da sa djecom treba razgovarati kako bi što više njih razmišljalo u pravcu poljoprivrede, odnosno o tome kako se proizvode mlijeko, med, meso, jaja.

Galerija

Bonus video: