KAP zbog poplava pet puta ostajao bez struje

Iz CGES-a je “Vijestima” nezvanično objašnjeno da u KAP-u postoje zaštitni mehanizmi koji se aktiviraju i sami prekinu napajanje struje u slučaju previsokog napona
64 pregleda 1 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.05.2014. 18:09h

Poplave u regionu izazvale su nestabilnu potrošnju i neobično visok napon električne energije u elektromrežama u Crnoj Gori i širem regionu, što je izazvalo tehničke probleme i prekide u radu Elektrolize, centralnog pogona Kombinata aluminijuma.

Od izbijanja krize Elektroliza je pet puta ostajala bez struje.

“Vijestima” je iz Sindikata Aluminijuma potvrđeno da je do prekida u snabdijevanju Elektrolize strujom u petak došlo tri puta, a iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) da je do dva ispada došlo i tokom vikenda.

Iz CGES-a je “Vijestima” nezvanično objašnjeno da u KAP-u postoje zaštitni mehanizmi koji se aktiviraju i sami prekinu napajanje struje u slučaju previsokog napona.

KAP je i sada najveći direktni potrošač struje u Crnoj Gori, a njegova proizvodnja je za godinu više nego prepolovljena. Ukoliko bi Elektroliza ostala bez električne energije nekoliko sati došlo bi do hlađenja aluminijuma u ćelijama zbog čega bi bio potreban njihov kompletan remont kako bi proizvodnja bila obnovljena.

U KAP je uveden stečaj u julu prošle godine, a zatim je proglašen bankrot sa dugom od 360 miliona eura. Jedinu ponudu za kupovinu imovine fabrike dala je kompanija Uniprom, ali ugovor još nije potpisan zbog žalbi na stečajni postupak

U toj kompaniji navode da i u slučajevima rekordno niske potrošnje postoje tehničke mogućnosti da se ublaže efekti visokog napona u mrežama kroz isključivanje pojedinih vodova.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić je kazao da su i oni osjetili neobična dešavanja u elektroenergetskom sistemu.

“Da se čuda dešavaju osjetili smo i mi u KAP-u. Pored toga što vapimo za strujom već godinu kako je nemamo u dovoljnim količinama da bismo povećali proizvodnju, u petak smo zbog visokog napona struje morali tri puta da gasimo Elektrolizu kako je ne bismo spržili. Tim smo ujedno pokazali da kad nema potražnje za električnom energijom jedino se Kombinatu aluminijuma može prodati i proslijediti, čime se i pegla napon u sistemu”, izjavio je Krivokapić.

On je dodao da je vođa menadžerskog tima KAP-a Nebojša Dožić upozorio ministra ekonomije, direktora Montenegro bonusa i stečajnog upravnika KAP-a da se pod hitno mora riješiti pitanje snabdijevanja električnom energijom.

“Ukoliko nam se budu dešavale ovakve stvari izgubićemo proizvodnju”, naveo je Krivokapić.

U KAP je uveden stečaj u julu prošle godine, a zatim je proglašen bankrot sa dugom od 360 miliona eura. Jedinu ponudu za kupovinu imovine fabrike dala je kompanija Uniprom, ali ugovor još nije potpisan zbog žalbi na stečajni postupak i jer se čeka odluka o budućoj cijeni struje.

Građani Crne Gore, prema odluci Vlade, platili su 137 miliona eura kredita KAP-a, desetine miliona subvencija za struju, a sada i održavanje proizvodnje.

Hitno dogovoriti cijenu

“Ovo je samo dokaz da je KAP i te kako bitan potrošač i apelujemo na Vladu da natjera Elektroprivredu da odgovori na zahtjev nikšićkog Uniproma, pa ukoliko je odgovor negativan isto predočiti potencijalnom vlasniku i da najzad riješimo pitanje snabdijevanja KAP-a strujom”, istakao je Krivokapić.

Uniprom, koji je dao jedinu ponudu za kupovinu imovine KAP-a, traži od EPCG i CGES-a struju po cijeni do 38 eura za megavat-čas. Suvlasnik EPCG - A2A je nezvanično nudila 45 eura, a pregovori još traju.

Bonus video: