Dio za krađu struje: Svakom po četiri centa po akciji CGES-a

Ukupna dividenda iznosi 5.961.856 eura, a raspoređena je na 8.144 akcionara CGES-a
70 pregleda 0 komentar(a)
dalekovod, Foto: Savo Prelević
dalekovod, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.05.2014. 19:50h

Akcionari Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) novac od dobiti preduzeća za 2012. godinu mogu da podignu na svim filijalama Societe Generale Montenegro banke, saopšteno je iz te kompanije.

Ukupna dividenda iznosi 5.961.856 eura, a raspoređena je na 8.144 akcionara CGES-a. Isplata je počela 4. aprila.

Odluka o raspodjeli dividende donijeta je na februaraskoj vanrednoj skupštini akcionara CGES-a.

“Isplata je u svim filijalama Societe Generale banke gdje postoji precizna evidencija o akcionarima kompanije. Uz identifikacioni dokument, akcionari mogu podići pripadajući iznos”, saopšteno je iz CGES-a. Rečeno je i da je vlasnicima po tom osnovu uplaćeno po četiri centa po akciji.

Većinski vlasnik energetske kompanije je država sa 55 odsto. Italijanska Terna, koja upravlja CGES-om, vlasnik je 22 odsto akcija, dok ostatak posjeduju manjinski akcionari.

Državi je pripalo 3,25 miliona eura i taj novac će biti preusmjeren Elektroprivredi Srbije (EPS) i to, kako je ranije najavljivano iz CGES-a, najvjerovatnije u oktobru. Na taj način bi se izmirio dug prema EPS-u koji je nastao tokom prošle godine zbog nezakonitog preuzimanja električne energije iz evropske interkonekcije za potrebe Kombinata aluminijuma. KAP je, zahvaljujući infrastrukturi CGES-a, koji uz saglasnost Vlade nije mogao aluminijumsku kompaniju da skine sa mreže, od kraja februara do druge polovine maja 2013. godine krao struju od evropskih partnera. Poslije ozbiljne opomene CGES-u i Vladi, tokom prošle godine novcem građana vraćen je prvi dio duga od oko 3,2 miliona.

Bilo je predviđeno da se 1. oktobra prošle godine vrati 63,324 megavat-sati iz tzv. "zimske sezone" procijenjene tržišne vrijednosti 3,6 miliona.

Iz CGES-a je ranije objašnjeno da nije bilo uslova da se u dogovorenom roku ta energija vrati, kako su prvobitno zahtijevali iz EPS-a, pa su se usaglasili da da tu obavezu regulišu ove godine.

Bonus video: