Fond za zaštitu depozita neće da izbace člana CBCG iz odbora

“Potrebno je redefinisati sastav Upravnog odbora izmjenom odgovarajućih zakonskih procedura”, precizirano je u zaključcima
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2014. 15:54h

Fond za zaštitu depozita (FZD) smatra da nema razloga da se mijenja način izbora i sastav njegovog Upravnog odbora, što je sugerisao parlamentarni Odbor za ekonomiju, finansije i budžet u zaključcima koje je Skupština usvojila krajem prošle godine.

Skupština je u zaključcima ukazala da postojeće zakonsko rješenje, koje definiše sastav Upravnog odbora FZD-a sa predstavnikom Centralne banke (CBCG) stvara mogućnost potencijalnog konflikta interesa jer FZD podnosi izvještaj o radu vrhovnoj monetarnoj instituciji.

“Potrebno je redefinisati sastav Upravnog odbora izmjenom odgovarajućih zakonskih procedura”, precizirano je u zaključcima.

Članovi Upravnog odbora FZD-a su viceguverner CBCG Velibor Milošević (koji je i predsjednik UO), pomoćnik ministra finansija Bojana Bošković i dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu Marko Backović. Direktor FZD-a Predrag Marković u dopisu Odboru za ekonomiju objasnio je da je na preporuku eksperata KfW banke i sa najboljom evropskom praksom definisana odredba o načinu biranja Upravnog odbora koji čini predstavnici CBCG, Ministarstva finansija i Udruženja banaka.

“Imajući u vidu preporuke KfW-a i međunarodnu praksu kod sastava Upravnog odbora vodilo se računa o zastupljenosti institucija koje su u neposrednoj vezi sa očuvanjem bankarskog sistema, a sa druge strane o kredibilnosti i personalnoj kvalifikovanosti članova”, naveo je Marković. On je istakao da, shodno Zakonu o CBCG, član Savjeta nema pravo da učestvuje u raspravi i glasanju na Savjetu CBCG ako je na bilo koji način povezan sa predmetom odlučivanja. Naveo je da slični sastav Upavnog odbora Fonda imaju Srbija, Rusija, Hrvatska, Grčka, BiH, Albanija... Skupština je Upravni odbor FZD-a obavezala zaključkom da do kraja marta utvrdi različite stope za obračun premije koju su banke dužne da uplaćuju na račun Fonda. Taj zaključak nije ispoštovan.

Marković je objasnio da je zakonom ostavljena ta mogućnost, ali da su od toga odustali uz konsultacije sa KfW-om zato što bi Fond ostao uskaćen za dio novca od banaka koje su ocijenjene sa najvećim rejtingom jer bi one uplaćivale manje u odnosu na one banke koje su rizičnije. Skupštinskim zaključcima je traženo i da Fond dostavi izvještaj o aktivnostima koje se odnose na usklađivanje sistema osiguranja depozita sa novom evropskom direktivom koja predviđa da visina garantovanog depozita koji se isplaćuje u slučaj stečaja banke bude 100.000 eura. Marković je istakao da je visina garantovanog depozita sada 50.000 eura , a da se tražena granica predviđena danom pristupanja u EU. Marković je naveo da će poslanici uz godišnji izvještaj o radu Fonda dobijati i finansijske planove, što je traženo zaključcima.

Galerija

Bonus video: