Struja drma prodaju KAP-a: Italijani ucjenjuju Vladu zbog duga EPCG?

Plan B, kako je ranije najavio Pejović, predviđao bi gašenje elektrolize u slučaju skupe struje
11 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2014. 07:09h

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Veselin Perišić tražio je juče od vlasnika Uniproma Veselina Pejovića, da precizira svoju ponudu u slučaju da mu Elektroprivreda i Crnogorski prenosni sistem ne ispune zahtjev o garantovanoj cijeni struje od 38 eura po megavat - satu.

KAP sada plaća struju od oko 45 eura po megavat-satu koliko su nezvanično Pejoviću ponudili EPCG i CGES. Zvaničnu odluku treba da donese Skupština akcionara EPCG, koja je nedavno odgođena, a nema još najave kada će ponovo zasjedati. Italijanski suvlasnik A2A traži veću cijenu od one koju Pejović traži. Izvor “Vijesti” kazao je da A2A ovim možda ucjenjuje Vladu, kako bi za sebe izborili bolju poziciju pri rješavanju poreskog duga EPCG državi od 45 miliona eura.

„Glavni problem je neriješeno pitanje struje. Rekao sam gospodinu Pejoviću da precizira investicioni plan vezano za drugu varijantu i plan B koji je predložio u slučaju da ne dobije cijenu struje od 38 eura po megavat času“, objasnio je Perišić juče „Vijestima“ nakon sastanka. Vlasnik Uniproma je juče trebalo da se formalno izjasni pred stečajnom upravom da li i dalje ostaje pri svojoj ponudi.

Plan B, kako je ranije najavio Pejović, predviđao bi gašenje elektrolize u slučaju skupe struje, pa bi se KAP bavio samo preradom uvoznog aluminijuma. U slučaju da dobije traženu cijenu struje Pejović je planirao da zaposli 300 od sadašnjih 700, dok bi u slučaju gašenja elektrolize zadržao oko 150 zaposlenih. Za imovinu nudi 28 miliona na dvije rate.

Prvobitno je planirano da se kupoprodajni ugovor sa Unipromom za imovinu KAP-a zaključi sredinom ovog mjeseca, ali je sada izvjesno da će taj rok biti prolongiran.

KAP upisuje dobijenu imovinu do kraja iduće sedmice

Nakon što je Glavni grad razgraničio prošle sedmice imovinu sa KAP-om predstoji procedura upisa imovine koja je predmet predaje u katastar. Perišić je potvrdio da će do ponedjeljka biti završen poseban elaborat kojim će biti definisana svojina KAP-a nad zgradama koje sada nijesu bile upisane na ovu kompaniju.

„Očekujem da će taj posao biti završen do kraja iduće sedmice“, naveo je Perišić.

Time će biti ispunjen još jedan zahtjev Pejovića. Skupština Glavnog grada je KAP nedavno oslobodila plaćanja komunalnih naknada i prepisala mu još skoro pola miliona kvadrata. Vlada ga je ranije oslobodila plaćanja ekološke naknade. Sve ovo se desilo nakon što je Pejović predao ponudu.

Bonus video: